Počeli pregovori o vladi proruske partije „stare koalicije“.

Počeli pregovori o vladi proruske partije „stare koalicije“.

Parlamentarna većina – pobjedničke stranke na izborima u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine – ponovo je počela pregovore o koaliciji nakon ostavke proevropske vlade Dritana Abazoviča.

Andrija Mandić je na konferenciji za novinare najavio formiranje „nove stare „koalicija. Umešan je u slučaj pokušaja državnog udara u Crnoj Gori uz učešće ruskih agenata.

Većina predvođena „Demokratskim frontom“, „Demokratskom Crnom Gorom“ i građanskim pokretom URA očekuje formiranje vlasti.

„Prešli smo najvažniji deo. Potpisali smo politički sporazum kojim smo se obavezali da ćemo formirati novu vladu“, napomenuo je Mandih. Prema njegovim rečima, ključni dogovori trebalo bi da budu postignuti u narednih 15 dana.

Ciljevi nove vlade su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenje izbornih i ekonomskih reformi, kao i napredak na evropskom putu.

Volodimir Bilčik, predstavnik Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, rekao je da vlada sa „Demokratskim frontom“ neće imati podršku EU.

Mandić je uzvratio da Crna Gora „želi sama da donosi odluke i da ne želi da se bilo ko miješa u naše unutrašnje stvari“, te da nova vlada treba da bude isključivo politička, a ne stručna.

Kao što znate, nakon izbora u avgustu 2020. godine, vlast u Crnoj Gori, prvi put od proglašenja nezavisnosti 2006. godine, formirana je uz učešće proruskih i prosrpskih partija.

U februaru 2022. ova vlada je smenjena, a u aprilu je formirana nova vlada uz učešće prozapadnih snaga. Ali 20. avgusta i on je morao da podnese ostavku.

Ukoliko koalicija ne bude formirana, novi izbori biće održani krajem godine.