Broj poplava u Pakistanu raste, a 25 djece među 57 smrtnih slučajeva

Broj poplava u Pakistanu raste, a 25 djece među 57 smrtnih slučajeva

Broj od kataklizmičkih poplava u Pakistanu nastavio je da raste u subotu, uz još 57 smrtnih slučajeva, od kojih je 25 dece, dok se zemlja bori sa operacijom pomoći i spasavanja skoro neviđenih razmera.

Telo na visokom nivou osnovano za koordinaciju pomoći sastalo se u subotu po prvi put u Islamabadu, kojim je predsedavao premijer Šehbaz Šarif, kako bi sagledao stanje katastrofe.

Rekordne monsunske kiše i topljenje glečera na severnim planinama doneli su poplave koje su pogodile 33 miliona ljudi i ubile najmanje 1.265 ljudi, uključujući 441 dete. Poplava, za koju se krivi klimatske promene, i dalje se širi.

Procenat smrti djece je izazvao zabrinutost. Agencija Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštila je u petak da postoji rizik od „mnogo više“ smrti djece od bolesti nakon poplava.

Poplavama koje su preplavile trećinu zemlje prethodila su četiri toplotna talasa i višestruki besni šumski požari, rekao je šef upravljanja katastrofama na sastanku na visokom nivou, ističući posljedice klimatskih promjena u toj južnoazijskoj zemlji.

„Godina 2022. donela je oštru realnost klimatskih promena za Pakistan“, rekao je načelnik Nacionalne uprave za upravljanje katastrofama, general-potpukovnik Aktar Navaz na brifingu za najviše rukovodstvo zemlje.

„Ove godine nismo bili svedoci prolećne sezone – suočili smo se sa četiri toplotna talasa koji su izazvali šumske požare velikih razmera širom zemlje“, rekao je on.

Požari su bili posebno jaki u jugozapadnoj provinciji Beludžistan, uništavajući delove borovih šuma i druge vegetacije, nedaleko od područja koja su sada pod vodom.

Belučistan je ovog monsuna dobio 436% više kiše od 30-godišnjeg prosjeka.

Pokrajina je doživela široko rasprostranjenu devastaciju, uključujući ispiranje ključnih železničkih i putnih mreža, kao i kvarove u telekomunikacijskoj i elektroenergetskoj infrastrukturi, rečeno je na sastanku.

Zemlja je primila skoro 190% više kiše od 30-godišnjeg proseka u periodu od kvartala do avgusta, ukupno 390,7 milimetara (15,38 inča). Provincija Sind, sa populacijom od 50 miliona, bila je najteže pogođena, pala je 464% više kiše od 30-godišnjeg proseka.

Pomoć je stigla iz brojnih zemalja, a prvi let humanitarne pomoći iz Francuske sleteo je u subotu ujutro u Islamabad. Ali najveća pakistanska dobrotvorna grupa je saopštila da još uvek postoje milioni onih koji nisu bili dobijeni pomoći i naporima.

Prve procene štete procenjene su na 10 milijardi dolara, ali istraživanja se i dalje sprovode zajedno sa međunarodnim organizacijama.

Ujedinjene nacije su apelovale na pomoć od 160 miliona dolara kako bi se pomoglo u rešavanju, kako su rekli, „klimatske katastrofe bez presedana“, pošto je pakistanska mornarica krenula ka unutrašnjosti da izvrši operacije pomoći u oblastima koje liče na more.