Predsjednik Estonije: masovno sahranjivanje u Izjumu dokazuje ratne zločine Ruske Federacije

Predsjednik Estonije: masovno sahranjivanje u Izjumu dokazuje ratne zločine Ruske Federacije

Predsjednik Estonije Alar Karis je otkriće masovne grobnice u Izjumu oslobođenom od okupatora nazvao dokazom o ratnim zločinima Rusije.

O tome je Karis napisao na svom Tviteru, piše „Evropska istina”.

„Okrutnost i beskrajna ljudska stradanja, nemoguće je rečima opisati užas koji ruski vojnici ostavljaju za sobom u Ukrajini. Masovno sahranjivanje u Izjumu je još jedan dokaz ratnih zločina. Naša dužnost je da obezbjedimo odgovornost, nećemo mirovati do krivi su izvedeni pred lice pravde“, rekao je estonski predsjednik.

Šef istražnog odeljenja policije Harkovske oblasti Sergej Bolvinov je 15. septembra izvestio da je u oslobođenom Izjumu Harkovske oblasti otkriveno masovno sahranjivanje više od 440 tela.

Predsjednik Vladimir Zelenski je rekao da su se Rusi tokom okupacije Izjuma i Balaklije u oblasti Harkova ponašali na sličan način kao u Kijevskoj oblasti: mučili su stanovnike, uništavali vrtiće i škole i drugu infrastrukturu.

Zelenski je rekao da će ukrajinski i međunarodni novinari u petak biti na mjestu masovne sahrane u Izjumu, pa će više informacija o tome biti objavljeno.