Treća sumnjiva bomba sa pismom pronađena u bazi španskih vazduhoplovnih snaga

Treća sumnjiva bomba sa pismom pronađena u bazi španskih vazduhoplovnih snaga

Španske snage bezbednosti pronašle su treću eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je skrivena u koverti poslatoj u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u bazi vazduhoplovstva u Torehon de Ardozu, nedaleko od Madrida, saopštilo je u četvrtak ministarstvo odbrane.

Nakon skeniranja koverte rendgenskim snimkom, oficiri za obezbeđenje vazduhoplovnih snaga utvrdili su da sadrži „mehanizam“, navodi se u saopštenju ministarstva. Policija je još analizirala paket u četvrtak ujutro.

Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU prikupljanjem informacija sa svemirskih obaveštajnih uređaja, navodi se na njegovoj veb stranici. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel opisao je takve sisteme kao „oči Evrope“ u septembru.

U srijedu su pronađene dve pismo-bombe upućene ukrajinskoj ambasadi u Madridu i proizvođaču oružja Instalaza u Saragosi, na sjeveroistoku Španije, saopštila je policija.

Instalaza proizvodi raketni bacač C90 koji je Španija isporučila Ukrajini.

Prvo pismo-bomba eksplodirala je, nanevši lakše povrijede službeniku ukrajinske ambasade.

Posle prvog incidenta, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim kijevskim ambasadama u inostranstvu da „hitno“ pojačaju bezbjednost i pozvao Španiju da istraži napad, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva.

Ambasador Serhii Pohoreltsev rekao je za ukrajinski novinski sajt European Pravda da je sumnjivi paket koji je upućen njemu predat komandantu ambasade, članu ukrajinskog osoblja.

„Paket je sadržao kutiju, što je izazvalo sumnju komandanta i on je odlučio da je iznese napolje – bez ikoga u blizini – i otvori je“, citiran je Pohorelcev.

„Nakon što je otvorio kutiju i čuo škljocaj koji je usledio, bacio ju je i čuo eksploziju… Uprkos tome što nije držao kutiju u trenutku eksplozije, komandant je povredio ruke i dobio potres mozga.“

Visoki sud Španije pokrenuo je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma.