Svi muškarci mlađi od 60 godina u Ukrajini mogli bi da budu pozvani da se bore protiv Rusije

Svi muškarci mlađi od 60 godina u Ukrajini mogli bi da budu pozvani da se bore protiv Rusije

Ukrajina će nastaviti sa mobilizacijom usred sukoba sa Rusijom, rekao je u ponedeljak lokalnim medijima glavni vojni oficir Kijeva, dodajući da se pozivni papiri mogu uručiti svim licima mlađim od 60 godina koja ispunjavaju uslove za vojnu službu i na bilo kojoj lokaciji.

U razgovoru za ukrajinsku agenciju TSN, pukovnik Jurij Maksimov, koji je na čelu Centra za regrutaciju i socijalnu podršku grada Kijeva, tvrdi da iako je Ukrajina dostigla „najvišu fazu mobilizacije“, njena vojska još uvek treba da dovede svoje osoblje u punu snagu.

„Svi muškarci mlađi od 60 godina koji su obveznici vojnog roka treba da očekuju da im se uruče regrutacije“, rekao je on, podsećajući da se onima koji pokušaju da izbegnu regrutaciju preti kazna do pet godina zatvora.

Nacrt oficira je predvideo da će se mobilizacija produžiti na sledeću godinu. „Dok smo u ratu, moramo osigurati da imamo osoblje ne samo za odbranu, već i za ofanzivu za oslobađanje naših teritorija“, rekao je on.

Maksimov je takođe insistirao na tome da nacionalno zakonodavstvo podrazumeva da se nacrti dokumenata mogu predati Ukrajincima na bilo kom mestu. „Ne postoje zabrane gde se vojni poziv može uručiti“, naglasio je on.

Krajem septembra, Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da Kijev za sada neće objaviti dodatnu vojnu mobilizaciju, s obzirom da je Ukrajina već „stvorila rezerve kroz sistem teritorijalne odbrane“.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine krajem februara, obe zemlje su pozvale nove trupe da pojačaju svoju vojsku. Međutim, dok je Moskva krenula u delimičnu mobilizaciju u septembru sa planovima da upiše ukupno 300.000 rezervista, Kijev je naredio opštu mobilizaciju odmah nakon što su izbila velika neprijateljstva. U maju je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao da vojska planira da pozove milion ljudi.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je u više navrata primjetio da kijevske snage trpe velike gubitke. Krajem septembra je tvrdio da Ukrajina svakodnevno gubi oko 50 pripadnika.

Istog mjeseca, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da je Rusija izgubila 6.000 vojnika od početka ofanzive, dok je Ukrajina izgubila oko 61.000.