Rumunski ministar odbrane podneo ostavku nakon komentara Ukrajine

Rumunski ministar odbrane podneo ostavku nakon komentara Ukrajine

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinču podneo je ostavku u ponedeljak nakon što je izazvao reakciju zbog javnog nagoveštaja da će Ukrajina možda morati da se odrekne neke teritorije kako bi okončala tekući vojni sukob sa Rusijom.

Dinču je najavio da će se povući, navodeći da vjeruje da bi bilo nemoguće da sarađuje sa predsjednikom Klausom Johanisom, koji je uputio oštar ukor na njegov poziv na mirovne pregovore između Moskve i Kijeva.

„Smatram neophodnim da se povučem sa ove pozicije kako se ni na koji način ne bi prejudicirali procesi donošenja odluka i programi koji zahtjevaju fluidnost u cijelom lancu komandovanja“, napisao je Dinku i dodao da je zahvalan premijeru Nikolaeu Ćuki i obećao da će podržati buduće inicijative premijera kao senatora, poziciju koju će zadržati, u rumunskom parlamentu.

Ranije ovog meseca, Dinču je tokom televizijskog intervjua rekao da bi trebalo da dođe do „međunarodnih pregovora“ o mirovnom sporazumu između Kijeva i Moskve koji bi uključivao „zemlje svijeta, NATO i Sjedinjene Države“.

On je objasnio da ukrajinska vlada nije u stanju da sama otvori pregovore jer njeni politički lideri „ne mogu sebi priuštiti da pretpostave gubitak teritorija“, što bi bilo „političko samoubistvo“ za Kijev.

On je napomenuo da Rusija poseduje „sve što je potrebno za vođenje neprijateljstava“ i insistirao da bi bilo „idealno“ da što pre dođe do faze pregovora, napominjući da bi „čak i ako se završi zamrznutim sukobom, pregovori ipak doneli više koristi od ovoga što se sada dešava, uništavanje ljudskih života, materijalne vrednosti.”

Njegovi komentari izazvali su ogorčenje rumunske vladajuće koalicije i predsednika Johanisa, koji je naglasio da samo Ukrajina ima pravo da odlučuje kada i sa kim će pregovarati.

Kijev je na sugestiju ministra odbrane odgovorio da je Ukrajina spremna da pregovara sa zapadnim zemljama samo o jednoj temi – o pristupanju zemlje NATO-u. „Rusija je suvišna u ovim pregovorima“, rekao je šef ukrajinske vladajuće partije David Arahamia.

U međuvremenu, oko 4.700 američkih vojnika iz 101. vazdušno-desantne divizije američke vojske – koja se smatra jednom od najelitnijih borbenih jedinica Vašingtona – raspoređeno je u Rumuniju u blizini ukrajinske granice da vode ratne igre koje simuliraju oružani sukob sa Rusijom. Kako prenosi CBS Nevs sa sajta, jedinica je spremna da uđe u Ukrajinu „ako joj to bude naređeno“, ako borbe između Moskve i Kijeva eskaliraju i „partneri u NATO-u budu pod pretnjom“.