Svečano otvaranje dionice auto puta

Svečano otvaranje dionice auto puta

Svečano otvaranje prve dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, biće upriličeno večeras od 20 sati na naplatnom mjestu Pelev brijeg. TVCG će otvaranje autoputa prenositi direktno.

„Vlada Crne Gore će povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore upriličiti svečano otvaranje prve dionice autoputa Bar – Boljare (Smokovac – Mateševo). Svečanost će biti upriličena na naplatnom mjestu Pelev brijeg sa početkom u 20 sati“, saopšteno je iz Vlade.

Kako je najavljeno, na svečanosti će govoriti premijer Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, otpravnica poslova Ambasade Narodne Republike Kine Hua Yafang i izvršni direktor Monteputa  Milan Ljiljanić.

„Nakon svečanog otvaranja 13. jula, prioritetna dionica autoputa Smokovac–Mateševo će zvanično biti u upotrebi od 14. jula u osam sati, pri čemu će narednih sedam dana, do 21. jula u osam sati, putarina biti besplatna“, navode iz Vlade Crne Gore.

Podsjećamo, kompanija Monteput nedavno je objavila smjernice i pravila vožnje na auto-putu.

ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela.

Ukupna dužina tunela je 17,7 km, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne dionice auto-puta. Otvorena trasa, ukupne prosječne dužine od oko 17,6 km čini 42 odsto ukupne dužine ove dionice.

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem. To su petlje Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Ugovorena je cijena od 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.