Sve je jasno: Vlada neće pasti, kriminalu je odzvonilo

Sve je jasno: Vlada neće pasti, kriminalu je odzvonilo

Nakon sinoćnjeg gostovanja Danila Šaranovića u jednoj TV emisiji gdje je govorio o procesu izbora vršioca dužnosti direktora policije kao i sve kontroverze koje su taj slučaj pratile postalo je jasno da nema ništa od njihovog napuštanja Vlade, te da ovo kadrovsko pitanje na kraju ne može ugroziti aktuelnu parlamentarnu većinu u vršenju svoje vlasti.

Ministar je na televizijskom gostovanju govorio o problematici oko izbora v.d. direktora policije i sve pravne problematike koje su pratile taj proces, o kom će u krajnjem odlučivati Upravni sud, ali ono što je važno za građane Crne Gore jeste da ovaj potez, i pored svih pisanja pojedinih medijskih tajkuna koji ne mogu prežaliti što nemaju pristup izvršnoj vlasti kao što su nekada imali, neće dovesti do krize vlasti već će aktuelna parlamentarna većina nastaviti da funkcioniše u punom kapacitetu.

Podsjećamo, problematika oko mjesta v.d. direktora policije nastala je prije nekoliko večeri na Vladi Crne Gore kada se na sjednici koja je trajala gotovo 12 sati odlučivali ko će biti nasljednik Zorana Brđanina na poziciji šefa policije. Imena koja su orbitrirala kroz javnost su bili Lazar Šćepanović i Aleksandar Radović.

Iako je predlog ministra Danila Šaranovića bio Lazar Šćepanović on ipak nije imao dovolju podršku na Vladi koja je na kraju ovlastila premijera da izabere vršioca dužnosti.

Pored činjenice da za poziciju v.d.-a nije potrebno raspisivati konkurse i iako je i dalje nepoznato zašto je to učinjeno, očekivalo se da će ovaj proces dovesti do krize vlasti. Ipak, na kraju se vidjelo da su to samo političke histerije pojedinih filijala drugosrbijanskih medija u Crnoj Gori koje je čitava aktuelna većina ostavila u prošlosti ne želeći da izazivaju krizu vlasti koju su oni toliko dugo očekivali.

Stoga je jasno da kriminalne strukture koje su, po mnogima, bliske bivšem režimu ipak neće moći da odahnu. Vlada će, po svemu sudeći, ostati stabilna a samim tim njihovi politički predstanivici teško da će moći ponovo da se domognu vlasti. Takođe će moći i da računaju i da će politička podrška stići kako VDT-u tako i SDT-u u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i koji će imati kapaciteta da procesuiraju sve one koji su se ogriješili o zakone Crne Gore.