Švajcarskim skijalištima preti opasnost od zatvaranja

Švajcarskim skijalištima preti opasnost od zatvaranja

Čini se da rastuća energetska kriza u Evropi sada stiže do švajcarskih skijališta, kojima bi moglo biti naloženo da smanje potrošnju električne energije za ski liftove i opremu za pravljenje snega za petinu, izvestila je u četvrtak Radio Televizija Svis.

Struja koju koristi ova vitalna skijaška oprema mogla bi da napaja 40.000 švajcarskih domaćinstava tokom cijele godine, navodi se u izveštaju. Međutim, tom planu se protive predstavnici industrije, koji kažu da bi on mogao dramatično da smanje prihode, što bi ugrozilo radna mijesta u sektoru koji se poslednje dvije zime bori zbog Covid-19.

Smanjenje upotrebe opreme za pravljenje snega bi „predstavljalo veliki rizik za skijališta“, kaže Loran Vaucher, šef operatera žičara Televerbier u švajcarskom kantonu Vale, koji je rekao da svaki franak potrošen na propusnice za žičare donosi šest franaka u Region.

Operater može razmotriti isključenje određenih svetla, prenosivih grejača i tople vode u kupatilima, kao i presecanje nekih liftova i pokretnih stepenica, rekao je Vaucher, dodajući da bi neki liftovi mogli da budu usporeni ili zaustavljeni noću.

2.400 operatera žičara u Švajcarskoj su kamen temeljac ski industrije u zemlji, koja navodno doprinosi 5 milijardi švajcarskih franaka (5,1 milijardu dolara) godišnjem BDP-u.