Smrt kraljice Elizabete: Reakcija svijetskih lidera

Smrt kraljice Elizabete: Reakcija svijetskih lidera

Kraljica Elizabeta, britanski monarh sa najdužim vladanjem i figura nacije u poslednjih sedam decenija, umrla je u 96. godini, saopštila je u četvrtak Bakingemska palata.

Evo nekih reakcija na vijest:

„Kao najdugovečniji i najduže vladajući šef države Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica Elizabeta II je bila široko cijenjena zbog svoje milosti, dostojanstva i posvećenosti širom svijeta. Ona je bila ohrabrujuće prisustvo tokom decenija velikih promena, uključujući dekolonizaciju Afrike. i Azija i evolucija Komonvelta.

„Kraljica Elizabeta Druga bila je dobar prijatelj Ujedinjenih nacija i dva puta je posetila naše sedište u Njujorku, u razmaku od više od pedeset godina. Bila je duboko posvećena mnogim dobrotvornim i ekološkim ciljevima i dirljivo je govorila delegatima na COP26 klimatskim pregovorima u Glazgovu.

„Želeo bih da odam počast kraljici Elizabeti Drugoj za njenu nepokolebljivu, doživotnu posvećenost služenju svom narodu. Svet će dugo pamtiti njenu odanost i vođstvo.“

„U svetu stalnih promena, ona je bila stalno prisustvo i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu poznavali svoju zemlju bez nje“, navodi se u saopštenju. „Njeno nasleđe će se pojaviti na stranicama britanske istorije iu priči našeg sveta.

„Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II ostaće upamćena kao vernik našeg vremena. Ona je pružila inspirativno vođstvo svojoj naciji i narodu. Oličila je dostojanstvo i pristojnost u javnom životu. Oboljela njenom smrću. Moje misli su sa njenom porodicom i narodom UK u ovom tužnom času“.

„Duboko ožalošćen zbog smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge. Pakistan se pridružuje Velikoj Britaniji i drugim državama Komonvelta u žalovanju za njenom smrću. Moje iskreno saučešće kraljevskoj porodici, narodu i vladi Velike Britanije.“

„Najteža srca smo saznali za smrt najdužeg vladara Kanade, Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. Ona je bila stalno prisutna u našim životima – i njena služba Kanađanima će zauvek ostati važan deo naše zemlje. istorija“.

„Narod Gane ima veoma lepa sećanja na dve posete koje je posetila Gani tokom svoje vladavine i, u obe prilike, sećamo se ljubaznosti, elegancije, stila i čiste radosti koju je donela u obavljanju svojih dužnosti.

„Danas se Amerikanci pridružuju narodu Ujedinjenog Kraljevstva u žalovanju zbog tužne smrti kraljice Elizabete Druge. Tokom svojih sedam decenija na tronu, Njeno Veličanstvo je bilo stub liderstva u globalnoj areni i odani prijatelj slobode.

„Tokom 70 dugih godina, od posledica Drugog svetskog rata pa do 21. veka, preko 15 različitih premijera, kroz velike trijumfe i velike izazove, kraljičino postojano vođstvo čuvalo je zemlju koju je volela. Uprkos tome što je provela skoro tri četvrtine veka kao jedna od najpoznatijih i najcenjenijih osoba na planeti, kraljica se pobrinula da njena vladavina nikada nije bila u vezi sa njom – ni o njenoj slavi, ni o njenim osećanjima, ni o njenim ličnim željama ili potrebama. Ona je vodila časne institucije kroz savremeno doba koristeći bezvremenske vrline kao što su dužnost, dostojanstvo i požrtvovanost. Ponudila je našem savremenom svetu živu majstorsku klasu koja mu je bila preko potrebna.“

„Istorijska i izuzetna vladavina kraljice Elizabete ostavila je ogromno nasleđe mira i prosperiteta za Veliku Britaniju. Njeno vođstvo i trajna diplomatija obezbedili su i napredne saveze sa Sjedinjenim Državama i zemljama širom sveta.“

„Mišel i ja smo imali sreću da upoznamo Njeno Veličanstvo, i ona nam je mnogo značila.

„Iznova i iznova, bili smo zapanjeni njenom toplinom, načinom na koji je opuštala ljude i kako je unosila svoj humor i šarm u trenutke velike pompe i okolnosti.“

„Laura i ja smo bili počastvovani što smo poznavali Njeno Veličanstvo Kraljicu Elizabetu II. Bila je žena velikog intelekta, šarma i duhovitosti. Provoditi vreme u Bakingemskoj palati i piti čaj sa Njenim Veličanstvom – i njenim Korgijima – spada u naše najlepše uspomene. Predsedništva. Kraljica Elizabeta je vešto vodila Englesku kroz mračne trenutke sa svojim poverenjem u svoj narod i svojom vizijom za svetlije sutra. Naš svet je imao koristi od njene stabilne odlučnosti i zahvalni smo na njenoj decenijama služenja kao suverena. Amerikanci posebno cene njeno snažno i nepokolebljivo prijateljstvo“.

„Moje misli i molitve su sa kraljevskom porodicom i svim ljudima koje je Njeno Veličanstvo inspirisalo tokom svog života služenja.

„Sa dubokom tugom sam saznao za smrt Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge. Ona je bila šef države sa najdužim stažem na svetu i jedna od najuglednijih ličnosti širom sveta. Izražavam svoje iskreno saučešće kraljevskoj porodici i Britancima. ljudi.“

„Jednom nazvana Elizabeta Postojana, nikada nije propustila da nam pokaže važnost trajnih vrednosti u savremenom svetu svojom služenjem i posvećenošću.

„U ime Vlade Irske, želeo bih da prenesem svoje najdublje saučešće britanskom narodu zbog gubitka njihovog voljenog monarha, Njenog Veličanstva kraljice Elizabete.

„Njena državna poseta Irskoj 2011. godine označila je ključni korak u normalizaciji odnosa sa našim najbližim susedom. Ta poseta je bila veliki uspeh, uglavnom zbog mnogih ljubaznih gestova i toplih reči kraljice.

„Sećamo se kraljice Elizabete Druge sa dubokim poštovanjem i velikom ljubavlju. Postojana i mudra, posvetila je svoj dug život služenju britanskom narodu. Osećamo snažnu vezu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i njegovom kraljevskom porodicom, i delimo njihovu tugu u ovom trenutku .“

„Kraljevska porodica je duboko ožalošćena kada je primila vest da je Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta Druga preminula.

„Sa tugom, moja porodica i ja smo danas primili vest da je preminula moja draga rođaka, Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II.

„Kraljica je služila svojim zemljama i Komonveltu sa izuzetnom odanošću i osećanjem dužnosti. Bila je stalno prisutna, ne samo u britanskom društvu već i na međunarodnom planu. Osim toga, uvek je bila dobar prijatelj mojoj porodici i veza sa naša zajednička porodična istorija“.

„Oplakujemo smrt kraljice Elizabete Druge. Ona je bila uzor i inspiracija milionima, takođe i ovde u Nemačkoj. Njena posvećenost nemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svetskog rata ostaće nezaboravljena. Nedostajaće nam, ne manje važno. njen divan humor.“

„Kraljica Elizabeta je bila glavni igrač u svetskoj istoriji u poslednjih sedamdeset godina. Ona je predstavljala Ujedinjeno Kraljevstvo i Komonvelt sa ravnotežom, mudrošću, poštovanjem institucija i demokratije. Ona je bila najomiljeniji simbol svoje zemlje i stekla je poštovanje, naklonost i topla osećanja svuda. Ona je obezbedila stabilnost u vremenima krize i održavala vrednost tradicije živom u društvu u stalnoj i dubokoj evoluciji.“

„Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II oličavala je kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Sećam je se kao prijatelja Francuske, dobrodušne kraljice koja je ostavila trajan utisak na svoju zemlju i njen vek.“

„Moje saučešće celoj kraljevskoj porodici, vladi i narodu Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta povodom smrti kraljice Elizabete Druge.

„Ličnost od globalnog značaja, svedok i autor britanske i evropske istorije.

„Duboko sam ožalošćen smrću Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge. Šaljem iskreno i iskreno saučešće kraljevskoj porodici i britanskom narodu i narodu Komonvelta.“

„Moje najdublje saučešće kraljevskoj porodici i celom Britancu povodom smrti Njenog Veličanstva Kraljice. Ona je decenijama bila oličenje svega što Britaniju čini zaista velikom. Nedostajaće joj i pamtiti se u Poljskoj i širom sveta. “

„Njen osećaj služenja i posvećenost javnoj dužnosti bili su bez premca. Ovo je kraj jedne ere, ali njena legenda će živeti i inspirisati.“

„Sa dubokom tugom saznali smo za smrt Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. U ime naroda Ujedinjenih nacija, izražavamo iskreno saučešće @RoialFamili, celom Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonvealth-u zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su sa vama“.

„Narod Gibraltara će oplakivati Njeno Veličanstvo kao monarha koji je vladao mudro i sa neuporedivom posvećenošću tokom čitavog perioda našeg posleratnog pojavljivanja kao dela britanske porodice naroda.

„Narod Gibraltara i Vlada proglašavaju svoju lojalnost kruni Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Njegovom Veličanstvu Kralju.

„Pridružujemo se svetu u žalovanju zbog smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete, globalne ikone koja je predstavljala najbolje kvalitete svoje nacije i naroda. Njen neverovatan životni vek službe i dužnosti prema Ujedinjenom Kraljevstvu je bez premca u našem modernom svetu.

„Njeno Veličanstvo je bila blizak prijatelj UAE i voljeni i poštovani lider čiju je dugu vladavinu karakterisalo dostojanstvo, saosećanje i neumorna posvećenost služenju svojoj zemlji.

„Džordan oplakuje smrt jednog legendarnog lidera. Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je svetionik mudrosti i principijelnog vođstva tokom sedam decenija. Ona je bila partner Jordana i dragi porodični prijatelj. Stojimo uz narod i rukovodstvo UK u ovo teško vreme“.

„Duboko sam ožalošćen smrću Nj.V kraljice Elizabete Druge. Izražavam duboko saučešće kraljevskoj porodici i narodu Ujedinjenog Kraljevstva. Kraljica Elizabeta će ostati upamćena kao velika ikona istorije koja je služila graciozno, dostojanstveno i hrabro .“

„Naše iskreno saučešće narodu i vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske povodom smrti HM kraljice Elizabete Druge, poruka saučešća njenoj porodici.

Izrazila je „tugu“ zbog smrti kraljice Elizabete Druge i rekla da je „stala uz britanski narod i njenu porodicu u ovom trenutku bola“.

„Bolivarska Republika Venecuela žali zbog smrti engleske kraljice Elizabete Druge, britanskog monarha. Izražavamo saučešće kraljevskoj porodici, Ujedinjenom Kraljevstvu i britanskom narodu. Mir njenoj duši!“.

„Uznemiren zbog smrti kraljice Elizabete Druge, čiji dug život i posvećenost služenju svom narodu ostaju upisani u istoriju kao vladavina za primer.

„Iz Republike Paragvaj izražavamo saučešće kraljevskoj porodici, vladi i narodu Ujedinjenog Kraljevstva povodom smrti kraljice Elizabete Druge, koja će uvek biti upamćena po svom velikom pozivu služenja“, rekao je

MEKSIČKI MINISTAR spoljnih poslova MARSELO EBRARD

„Naše misli i saučešće narodu i vladi Ujedinjenog Kraljevstva.

„Kostarika izražava iskreno saučešće britanskoj vladi i narodu, kao i Zajednici nacija povodom tužne smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge.

„Šaljem iskreno saučešće kraljevskoj porodici, britanskom narodu i Komonveltu povodom fizičke smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge, koja je odala počast Panami u istorijskoj državnoj poseti pre šest decenija. Mir njenoj duši.“