Sportski događaji otkazani nakon smrti kraljice Elizabete

Sportski događaji otkazani nakon smrti kraljice Elizabete

Svijet sporta reagovao je na smrt kraljice Elizabete u četvrtak nizom otkazivanja u kriketu, golfu i ragbiju, dok su drugi odali počast minutom ćutanja.

Kraljica, britanski monarh koji je najduže vladao i koja je bila prisutna na svijetskoj sceni već sedam decenija, umrla je mirno u svom domu u Škotskoj u 96. godini.

Drugi dan treće i odlučujuće probe u kriketu između Engleske i Južne Afrike na Ovalu u petak je suspendovan u znak poštovanja, dok su mečevi domaćeg trofeja Rejčel Hejho Flint prekinuti.

U Ventvortu, koji je domaćin BMV PGA golf šampionata, vodećeg događaja evropske DP svetske turneje, igra je prekinuta u četvrtak, a organizatori su kasnije otkazali drugo kolo u petak.

„Ona je zaista bila inspiracija za ljude širom svijeta… neće se igrati na BMV PGA šampionatu u petak, a teren za golf i prostori za vežbanje biće zatvoreni“, navodi se u saopštenju Tura.

Piter Forster, kapiten Kraljevskog i drevnog golf kluba, rekao je da je kraljičino 70-godišnje pokroviteljstvo „velika čast“.

„Nakon njenog pristupanja 1952. godine, Njeno pokojno Veličanstvo je ljubazno prihvatilo pokroviteljstvo Kraljevskog i drevnog golf kluba Sent Endruz… iako nije bila igračica golfa, 70-godišnje pokroviteljstvo Njenog Veličanstva nad klubom bila je velika čast za njegove članove, “ rekao je Forster.

Utakmica Saracena protiv Northampton Saintsa u Premiership Ragbi Cupu kasnije u četvrtak je odložena, dok je Škotski ragbi suspendovao sve domaće časove ovog vikenda.

Britanska uprava za konjske trke takođe je suspendovala sve događaje na dva dana.

Minut ćutanja održan je u četvrtak pred fudbalske utakmice Lige Evrope na kojima će nastupiti britanski timovi, dok će Otvoreno prvenstvo SAD u tenisu i Formula jedan u automobilskim trkama takođe održati period ćutanja.

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou pozdravio je kraljicu zbog njene uloge u uspešnoj organizaciji Olimpijskih igara u Londonu 2012.

„U najzahtevnijim ulogama, pokazala je izuzetno vođstvo, gracioznost, mudrost i snagu, dotaknuvši nas u celom društvu, uključujući i sport“, rekao je Kou.

„Nikada neću zaboraviti njenu potpunu posvećenost uspehu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu 2012.