Više državno tužilaštvo odustalo od gonjenja Bobana Batrićevića zbog jezivog govora mržnje

Više državno tužilaštvo odustalo od gonjenja Bobana Batrićevića zbog jezivog govora mržnje

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici dala je obavezujuće uputstvo za postupanje u predmetu formiranom po zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv istoričara i kolumniste Bobana Batrićevića.

„Nakon uvida u spise predmeta, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva ocijenila je da u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka nema elemenata prekršaja, zbog čega je postupajućoj državnoj tužiteljki dala uputstvo da odustane od daljeg gonjenja okrivljenog B.B.“, saopštili su iz Višeg državnog tužilaštva.

Viša državna tužiteljka Snežana Šišević ranije je pokrenula prekršajni postupak protiv Batrićevića, zbog jezivog govora mržnje u kolumni „Torokanje po metodologiju i Đaonikiju”.

Crnogorski fašista je tom prilikom, između ostalog, napisao:

“Popovi Crkve Srbije u Crnoj Gori ne propovijedaju vjeru Hristovu. Oni torokaju srpski nacionalizam. Oni indoktriniraju. Šire mržnju i ksenofobiju. Dakle, oni nijesu popovi i kaluđeri, oni su torokuše i propovjednici mržnje”, napisao je Batrićević.

Više državno tužilaštvo je, međutim, odlučilo da je dozvoljeno vrijeđanje velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).