Sjevernokorejski projektil prvi put sleteo na obalu Južne Koreje; Jug odgovara sopstvenim lansiranjima

Sjevernokorejski projektil prvi put sleteo na obalu Južne Koreje; Jug odgovara sopstvenim lansiranjima

Sjevernokorejska balistička raketa pala je u srijedu na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, prvi put kada je očigledan test sleteo u blizini južnih voda, što je navelo Južnu Koreju da izda retka upozorenja o vazdušnom napadu i lansira rakete u znak protesta.

Raketa je pala izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od severne granične linije (NLL), sporne međukorejske pomorske granice, što je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol nazvao „efikasnim činom teritorijalnog zadiranja“.

Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko NLL kao odgovor, saopštila je južna vojska. Zvaničnik je rekao da je korišćeno oružje AGM-84H/K SLAM-ER, koje je precizno oružje za „stand-off“ oružje proizvedeno u SAD koje može da leti do 270 kilometara (170 milja) sa 360 kg (800- funta) bojeva glava.

Južna lansiranja uslijedila su nakon što je Junova kancelarija obećala „brz i čvrst odgovor“ tako da Sjeverna Koreja „plati cijenu provokacija“.

Sjevernokorejsko oružje bilo je jedna od tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz severnokorejskog priobalnog područja Vonsan u more, saopštio je Zajednički štab Južne Koreje (JCS). JCS je kasnije saopštio da je čak 10 projektila različitih tipova ispaljeno sa istočne i zapadne obale Severne Koreje.

JCS je saopštio da je najmanje jedna od raketa pala 26 kilometara južno od NLL, 57 kilometara od južnokorejskog grada Sokčo, na istočnoj obali, i 167 kilometara od ostrva Ulleung, gde su izdata upozorenja o vazdušnom napadu.

„Čuli smo sirenu oko 8:55 ujutro i svi u zgradi smo se spustili do mesta za evakuaciju u podrumu“, rekao je zvaničnik okruga Ulleung za Rojters. „Ostali smo tamo dok nismo došli gore oko 9:15 nakon što smo čuli da je projektil pao u otvoreno more.

Jedan stanovnik južnog dijela ostrva rekao je da nisu dobili nikakva upozorenja.

Sjeverna Koreja sa nuklearnim oružjem testirala je rekordan broj projektila ove godine, a zvaničnici u Seulu i Vašingtonu kažu da je Sjeverna Koreja završila tehničke pripreme za sprovođenje testa nuklearnog oružja po prvi put od 2017.

Lansiranja su uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od Sjedinjenih Država i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmjera, rekavši da se takva „vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerisati“.

Uprkos tome što je Jun proglasio nacionalnu nedjelju žalosti nakon što je više od 150 ljudi ubijeno u masovnoj gužvi tokom vikenda u Seulu, Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vežbi. Nazvane Oluja opreza, vežbe uključuju stotine ratnih aviona sa obe strane koji izvode lažne napade 24 sata dnevno.

Sjeverna Koreja je saopštila da je nedavni nalet lansiranja bio odgovor na savjezničke vežbe.

Pak Džong Čon, sekretar Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Severne Koreje, rekao je u saopštenju u sredu da je broj ratnih aviona koji su učestvovali u Oluji Vigilant dokazao da je vežba bila „agresivna i provokativna“ i da je posebno ciljala Sjevernu Koreju. Rekao je da čak i njegovo ime oponaša operaciju Pustinjska oluja protiv Iraka 1990-ih godina.

„Neprimereni potezi neprijateljskih snaga za vojnu konfrontaciju stvorili su tešku situaciju na Korejskom poluostrvu“, rekao je Pak u saopštenju koje je prenela državna novinska agencija KCNA.

U utorak u Vašingtonu, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs odgovorio je na upozorenja Sjeverne Koreje o „snažnom“ odgovoru na vežbe rekavši da se čini da Pjongjang „poseže za drugim izgovorom za provokacije koje je već preduzeo, potencijalno za provokacije koje bi mogao planirate da uzmete u narednim danima ili narednim nedjeljama.“

On je rekao da su vežbe bile „čisto odbrambene prirode“ i da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja Sjevernoj Koreji da ne gaje neprijateljske namjere prema zemlji.

Prajs je dodao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici takođe jasno stavili do znanja da će postojati „duboki troškovi i duboke posledice“ ako Sjeverna Koreja nastavi nuklearno testiranje, što bi bio „opasan, destabilizujući korak“. On nije precizirao posljedice.

U telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, ministar spoljnih poslova Park Jin nazvao je sjevernokorejsko lansiranje rakete „bez presedana“ i „teškim činom vojne provokacije“. Dvojica zvaničnika osudila su lansiranje i pristala da sarađuju protiv pretnji Sjeverne Koreje, navodi se u saopštenju Parkove kancelarije.

Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu i transport Južne Koreje saopštilo je da će zbog lansiranja neki vazdušni putevi preko mora između Sjeverne Koreje i Japana biti zatvoreni do četvrtka ujutru.

Portparol južnokorejske vojske rekao je da vlasti analiziraju lansiranja da vide da li su putanje letova raketa bile namerno ili je jedna skrenula sa kursa.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da vlada veruje da su najmanje dvije balističke rakete lansirane iz Sjeverne Koreje, jedna je letela na istok, a druga na jugoistok.

Prvi je preleteo 150 kilometara do maksimalne visine od približno 150 kilometara, dok je drugi pokrivao domet od 200 kilometara do maksimalne visine od 100 kilometara, rekao je on novinarima u Tokiju u sredu ujutro.

To je bio prvi put da je sjevernokorejska balistička raketa pala u blizini južnokorejskih voda, saopštio je JCS.

„Naša vojska nikada ne može tolerisati ovakvu vrstu provokativnog čina Sjeverne Koreje i odgovoriće striktno i čvrsto uz blisku saradnju Južne Koreje i SAD“, navodi se u saopštenju JCS.

Akcije Sjeverne Koreje ugrožavaju mir i stabilnost Japana, šireg regiona, kao i širu međunarodnu zajednicu i potpuno su neprihvatljive, rekao je Hamada.

„Sjeverna Koreja je u više navrata lansirala rakete brzinom bez presedana, na nove načine koje ranije nijesmo videli“, rekao je on.

Japan je uložio žalbu i protestovao zbog tih postupaka diplomatskim kanalima u Pekingu, dodao je on.