Sjeverna Koreja je saopštila da nikada nije isporučivala oružje ili municiju Rusiji

Sjeverna Koreja je saopštila da nikada nije isporučivala oružje ili municiju Rusiji

Sjeverna Koreja je saopštila da nikada nije isporučivala oružje ili municiju Rusiji i da to ne planira.

Ovo se navodi u izjavi prijedstavnika Ministarstva odbrane DNRK, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na Rojters.

„Nedavno su SAD i druge neprijateljske sile govorile o ‘kršenju rezolucije’ Saveta bezbednosti UN širenjem ‘glasina o trgovini oružjem’ između DNRK i Rusije… Nikada ranije nismo izvozili oružje ili municiju u Rusiju, i ne planiramo da ih izvozimo“, kaže se u saopštenju.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je ranije ovog meseca da je Rusija „angažovana u kupovini miliona raketa i artiljerijskih granata od Severne Koreje za upotrebu u Ukrajini“.

Nazivajući to „potencijalnom kupovinom“, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kasnije je pojasnio da „nema naznaka da je kupovina završena, a svakako ni da se ovo oružje koristi unutar Ukrajine“.

SAD takođe optužuju Iran da isporučuje dronove Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini, što Teheran negira.

Svaki dogovor o kupovini oružja od Severne Koreje predstavlja kršenje rezolucija UN koje za cilj imaju zabranu širenja oružja iz Pjongjanga.

Ranije se znalo da je Rusija od Irana dobila „stotine“ bespilotnih letelica koje bi mogle da budu korišćene tokom njene invazije na Ukrajinu u punom obimu – uprkos pozivima Vašingtona Teheranu da to ne čini.