Sjeverna Koreja ispalila dve rakete u more dok Južna Koreja završava vježbe

Sjeverna Koreja ispalila dve rakete u more dok Južna Koreja završava vježbe

Sjeverna Koreja je u petak ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa (SRBM) na svoju istočnu obalu, saopštila je vojska Južne Koreje, dok je završavala skoro dvije nedjelje velikih vežbi usmjerenih na odvraćanje svog suseda.

Lansiranje, u vreme rastućih strahova da se Severna Koreja sprema za svoj prvi nuklearni test od 2017, bilo je poslednje u rekordnoj godini testiranja, bilo da se radi o raketama kratkog dometa, interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM) ili drugim.

SRBM-ovi su ispaljeni iz oblasti Tongčeon u severnoj provinciji Gangvon, saopštio je zajednički južni generalštab (JCS), četiri dana nakon što su susedi razmenili pucnje upozorenja sa zapadne obale usred rastućih tenzija.

„Naša vojska održava punu pripravnost“, navodi se u saopštenju JCS, dodajući da je pojačao nadzor i bezbednost uz blisku saradnju sa Sjedinjenim Državama.

Lansiranja nisu predstavljala neposrednu pretnju Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima, saopštila je indo-pacifička komanda američke vojske.

Međutim, oni „naglašavaju destabilizujući uticaj“ severnokorejskog nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila, dodaje se.

Južnokorejske trupe trebale su u petak da završe 12-dnevne terenske vežbe Hoguk 22, koje su uključivale neke vežbe sa američkim trupama, dok bi južnokorejski i američki avioni trebalo da počnu velike vežbe u ponedeljak.

Severna Koreja je saopštila da je njena nedavna lansiranja raketa bila u znak protesta protiv zajedničkih vežbi, za koje kaže da su provokativne i da su proba za invaziju.

Južna Koreja i Sjedinjene Države kažu da su vežbe defanzivne i potrebne za suprotstavljanje pretnjama Sjevera.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici veruju da bi Sjever mogao da nastavi sa testiranjem nuklearne bombe po prvi put od 2017.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol rekao je da je Sjeverna Koreja završila sve tehničke pripreme potrebne za podzemnu eksploziju na svom poligonu Punggie-ri, koji je zvanično zatvoren od 2018.

Sjeverna Koreja je tamo održala šest nuklearnih proba od 2006. do 2017. godine.

Sedma sjevernokorejska nuklearna proba bila bi dodatna „potvrda programa koji se kreće punom parom na način koji je neverovatno zabrinjavajući“, rekao je u četvrtak šef nuklearne straže UN.

Južna Koreja je upozorila da bi nastavak nuklearnog testiranja Severne Koreje morao naići na „neuporediv“ odgovor saveznika, ali ni ona ni Sjedinjene Države nisu dale detalje.