SAD kaže da Iranci na Krimu pomažu Rusiji da koristi dronove protiv Ukrajine

SAD kaže da Iranci na Krimu pomažu Rusiji da koristi dronove protiv Ukrajine

Vašington je u četvrtak saopštio da vjeruje da je iransko vojno osoblje raspoređeno na Krimu da pruži pomoć ruskim snagama koje koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje za napad na Ukrajinu, pošto je Zapad uveo sankcije Teheranu kao odgovor.

Bespilotne letelice su korišćene za uništavanje ukrajinskih elektrana i drugih komunalnih preduzeća u napadima za koje se čini da su osmišljeni da ometaju i demorališu kako se zima približava. Ukrajinski građani pretrpeli su u četvrtak prve zakazane nestanke struje od početka rata dok su vlasti tražile da započnu popravke.

„Rusko vojno osoblje sa sedištem na Krimu pilotira iranskim bespilotnim letelicama i koristi ih za izvođenje kinetičkih udara širom Ukrajine, uključujući i napade na Kijev“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na brifingu za novinare, misleći na bespilotne letelice.

„Ocijenjujemo da je… iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i pomagalo Rusiji u ovim operacijama.

Rusko ministarstvo odbrane i spoljnih poslova nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Teheran je negirao da su dronovi iranske proizvodnje.

Članice Evropske unije složile su se o novim merama protiv Irana zbog njegove isporuke bespilotnih letelica Rusiji, saopštio je blok, a Britanija je uvela sankcije visokim vojnim ličnostima i firmi za koju je rekla da su umješane u isporuku iranskih dronova Moskvi.

„Podrška Irana Putinovom brutalnom i ilegalnom ratu protiv Ukrajine je žalosna“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju.

Portparol Bele kuće rekao je da Vašington razmatra uvođenje novih sankcija Teheranu zbog dronova i razmatra rešenja protivvazdušne odbrane za Ukrajinu.

Ljudi širom Ukrajine pozvani su da koriste manje električne energije jer je vlada uvela ograničenja na potrošnju električne energije širom zemlje između 7 i 23 sata.

Prva takva ograničenja od ruske invazije 24. februara uključivala su nestanak struje u nekim oblastima i usledila su nakon niza ruskih napada za koje je predsednik Volodimir Zelenski rekao da su pogodili trećinu svih elektrana.

Sjeveroistočni region Sumi ostao je bez vode jer su neke prodavnice prehrambenih proizvoda u Kijevu prijavile da se prodaja flaširane vode povećava u pripremi za moguće nestašice tamo.

„Postoji mnogo besa protiv ruskih lidera i ruskog naroda“, rekao je za Rojters Mihailo Holovnjenko, stanovnik Kijeva.

„Ali spremni smo za prekide. Imamo sveće, napunjene baterije. Ukrajina je zadužena da pobjedi.“

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pregledao poligon za obuku mobilisanih trupa i na snimcima koji su očigledno imali namjeru da pokažu njegovu ličnu podršku vojnicima koji idu da se bore u Ukrajini, prikazan je kako puca iz snajperske puške.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ponovo cilja na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, strategiju koju je pojačala od kada je ovog meseca imenovan Sergej Surovikin – kojeg su ruski mediji prozvali „General Armagedon“ – za komandanta onoga što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajina.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je za nacionalnu TV da je Rusija izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinske energetske objekte od 10. oktobra. On je rekao da vlada traži smanjenje potrošnje energije za 20 odsto kao rezultat.

Kijev i Harkov najavili su zabranu korišćenja javnog prevoza na električni pogon poput trolejbusa i smanjili frekvenciju vozova u metrou.

Zelenski je u srijedu rekao da će za rešavanje problema sa strujom biti potrebno vrijeme.

„Pretpostavljamo da će ruski teror biti usmeren na energetske objekte dok, uz pomoć partnera, ne budemo u stanju da oborimo 100 odsto neprijateljskih raketa i dronova.

On je trebalo da se obrati na samitu Evropske unije kasnije u četvrtak.

Lideri 27 država članica razgovaraće o opcijama za veću podršku Ukrajini, uključujući energetsku opremu, pomoć u obnavljanju napajanja i dugoročno finansiranje obnove.

Na terenu, ukrajinska vojska je nastavila da pokušava da pritisne svoje napredovanje ka gradu Hersonu na jugu regiona, jedinoj prestonici regiona koju su ruske snage zauzele.

Administracija koju je imenovala Rusija u sredu je poručila civilima da napuste grad – kontrola nad kojim Rusiji daje kopneni put do Krima, koji je zauzela 2014, i do ušća reke Dnjepar.

Stanovnici Hersona prikazani su na snimcima koje su snimili ruski mediji okupljeni u gradskoj rečnoj luci i čekaju u dugim redovima da se ukrcaju na čamce kako bi stigli na levu, istočnu obalu reke Dnjepar koja deli Ukrajinu.