Raste broj korisnika materijalih davanja, najviše dječjeg dodatka

Raste broj korisnika materijalih davanja, najviše dječjeg dodatka

Budžetom je za prava i za oblasti socijalne zaštite za ovu godinu planirano oko 206 miliona eura, a u Crnoj Gori je oko 139 hiljada korisnika. U posljednjih pet godina porastao je broj korisnika, navela je gostujući u Bojama jutra državna sekretarka u Ministrastvu rada i socijalnog staranja, Anđela Bašović. To se posebno odnosi na porast broja korisnika od 2021. na osnovu dječjeg dodatka, tada ih je bilo skoro 28 hiljada, dok ih je prema posljednjim podacima više od 69 hiljada.

„Mi smo iz informacionog sistema izvukli za poslednjih pet godina statistiku. U decembru 2019. godine bilo je 52.193 korisnika, u decembru 2020. godine 52.324 korisnika, 2021. godine 80.671, dok je 2022. bilo 132.578 korisnika. Prošle godine ukupno 141.857 građana je primalo neki vid socijalne nadoknade, dok je prema posljednjim podacima u Crnoj Gori 139.021 korisnik“ navela je Bašović.

Ona je navela da se krajem godine očekuje usvajanje izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti gdje će se razmatrati povećanje materijalnih davanja.

Bašović je navela i da je u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja formirana radna grupa koja aktivno radi na iznalaženju rješenja, prikupljanju podataka i potpisivanju sporazuma sa drugim državama, za penzionere koji primaju srazmjerne penzije.

„Nakon dugog niza godina konačno smo usaglasili tekst sporazuma obaveznog o socijalnom osiguranju sa Bosnom i Hercegovinom, tako da ćemo u narednom periodu pristupiti zaključivanju sporazuma i sa njima“ navela je Bašović.