Radulović: Stanje je alarmantno – skoro 70.000 neriješenih predmeta pred sudovima

Radulović: Stanje je alarmantno – skoro 70.000 neriješenih predmeta pred sudovima

Podatak Sudskog savjeta da je pred našim sudovima neriješeno skoro 70.000 slučajeva pokazuje da je nas pravosudni sistem neefikasan, smatra pravnik Veselin Radulović . Iz Građanske alijanse upozoravaju da takav trend mora biti alarm za naše sudstvo, jer, kako naglašavaju, negativno utiče na pristup pravdi za građane i duboko podriva njihovo povjerenje u pravosudne institucije. Kordinator programa u toj nevladinoj organizaciji Pavle Ćupić ukazuje da u procesu reformi treba obratiti pažnju, ne samo na izmjenu zakonodavnog okvira, već i na neophodne izmjene po pitanju broja sudija i osoblja, navodi se u prilogu Radija Crne Gore.

Advokat Veselin Radolović je Radiju Crne Gore kazao da ti podaci pokazuju da je naš pravosudni sistem neefikasan.

“Puno je razloga za to. Vidjeli smo nedavno i koliko je malo kandidata prijavljeno za pripravnike u sudovima. Generalno ambijent je takav da ni kadrovski, ni materijalno, ni tehnički ne postoje uslovi koji mogu odgovoriti onim elementarnim zahtjevima koje pravosuđe mora da ispuni, pa i tom poštovanju prava na suđenje u razumnom roku”, kaže Radulović za Radio Crne Gore.

Iz Građanske alijanse kontinuirano ukazuju na nedopustivo veliki broj neriješenih sudskih slučajeva koji se iz godine u godinu povećavaju što, kako upozorava Pavle Ćupić, ozbiljno izaziva sumnje u vladavinu prava.

Za takvo stanje u pravosudnom sistemu nijesu krive samo sudije, naglašava Radulović.

“Objektivno kada vidimo koliki posla oni imaju i koliki je broj zaduženih predmeta po svakom sudiji pojedinačno, naravno ima slučajeva gdje je ta odgovornost i na sudijama, ali kada, pogledamo sve ovo što je činjenica vezano za opterećenost broja predmeta, onda sigurno moramo doći do zaključka da je problem mnogo ozbiljniji”, kazao je Radulović.

U procesu reformi treba obratiti pažnju ne samo na izmjenu zakonodavnog okvira, već i na neophodne izmjene po pitanju broja sudija i osoblja, predlaže Ćupić.

Privredni sud Crne Gore jedini je koji je zabilježio smanjenje broja nerješenih predmeta, odnosno 333 ili 11,30 odsto.