Prvi let kineske velike bespilotne letelice na solarni pogon u bliskom svemiru

Prvi let kineske velike bespilotne letelice na solarni pogon u bliskom svemiru

Kineski nezavisno razvijen QMX50, velika bespilotna letelica (UAV) na solarni pogon, uspešno je obavila svoj prvi let u Julinu, severozapadna kineska provincija Šansi, saopštila je Kineska korporacija za avionindustriju (AVIC), prenosi agencija Sinhua.

QMX50 je poleteo 3. Septembra u 17:50. i bezbjedno sleteo posle 26-minutnog leta, navodi AVIC, vodeći proizvođač aviona uKini.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

QMX50 je razvio Prvi avionski institut AVIC -a i sve komponente sistema aviona su bile u dobrom stanju nakon uspešnog prvog leta, saopštio je AVIC.

To je prvi UAV male brzine na velikim visinama sa super-visokim odnosom širine i visine, prvi veliki model UAV sa konfiguracijom sa dva trupa i prva velika potpuno električna UAV platforma koju pokreće isključivo solarna energija koju je razvio AVIC, navodi kineski proizvođač.

QMX50 veliki UAV može da obavlja misije na velikim visinama i dugotrajne letove koristeći efikasnu i zelenu solarnu energiju.

Letelica može da obavlja različite misije u vazduhu, uključujući izviđanje na velikim visinama, praćenje šumskih požara, praćenje atmosferske sredine, geografsko mapiranje i komunikacioni relej, između ostalog.

Uspešan prvi let QMX50 postavio je čvrstu osnovu za dalji razvoj velikih bespilotnih letelica na solarni pogon, saopštio je AVIC, dodajući da će pomoći kineskom razvoju nove energije, kompozitnih materijala i tehnologija za kontrolu leta i poboljšati njene sposobnosti u izvođenju misija u bliskom svemiru.