Prva sedmica jula tradicionalno u znaku džip relija: Ove godine akcenat na turističkom dijelu

Prva sedmica jula tradicionalno u znaku džip relija: Ove godine akcenat na turističkom dijelu

Prva sedmica jula, već 24. godinu zaredom, rezervisana je za ljubitelje terenaca i prirode i ljetnji džip reli koji uspješno organizuje “Montenegro trophy”. Ovogodišnje izdanje džip relija, koje će biti održano od 5. do 7. jula, odvijaće se uglavnom kroz tri opštine – Nikšić, Cetinje i Bar, a učesnici, koji će, tradicionalno, biti iz Crne Gore i regiona, imaće priliku da pređu stazu dugu oko 300 kilometara.

Ratko Perošević, iz Organizacionog odbora, kazao je da će prvog dana učesnici, koji 5. jula kreću u devet sati iz Nikšića, preko Grebica, Zle gore, gdje se nalazi težak i zahtjevan, ali ne i nebezbjedan makadam, te Broćanca, Bijelih poljana, Njeguša, stići do vrha Štirovnik, Ivanovih korita i Cetnja.

„Prvog dana će učesnici imati priliku i da se voze žičarom, kao i da sa vrha Štirovnik uživaju u predivnom pogledu. Drugog dana će učesnici preći stazu koja će obuhvatiti Riječku nahiju, vrh Vrsuta, gdje je savršen pogled, Tuđemil, zaleđe starog Bara, preko Virpazara, Rijeke Crnojevića i nazad do Cetinja“, kazao je Perošević.

Prva dva dana učesnici voze po knjizi puta, dok je treći dan planiran za poligonsku vožnju, tzv. ispit spretnosti, dio koji je najatraktivniji i najizazovniji za učesnike.

„Bodovi iz orjentacije i ispita spretnosti se sabiraju za generalni plasman. Jedini smo u regionu koji radimo po tom principu i zbog toga i privlačimo veliki broj ekipa“, kazao je Perošević.

A privlače ih, istakao je Željko Labudović iz Organizacionog odbora, i po tome što se njihova manfestacija razlikuje od sličnih koje se organizuju po regionu, jer pored sportskog dijela, imaju i dio koji se odnosi na turističku promociju Crne Gore.

„Ove godine ćemo malo veći akcenat staviti na taj turistički dio. I dalje imamo djelove Crne Gore koji su neistraženi i ljude koji su zainteresovani da učestvuju u ovoj našoj sportsko-turističkoj manifestaciji. Naš točak se i dalje okreće“, poručio je Labudović ističući da je srećan što će, i ovoga puta, njihova ekspedicija biti „Jugoslavija u malom“.

Zahvalili su se svima koji su im pomogli da i ovog ljeta organizuju reli, a posebno Vojsci koja će, tradicionalno, za učesnike pripremiti pasulj, ovoga puta na Tuđemilu.

Cijena kotizacije je 180 eura po učesniku, a kao i svake godine, džipadžije će pratiti policija, medicinsko osoblje i mehaničar.