Povodom 160 godina postojanja: Narodna biblioteka Budva spremila projekat „Staza znanja, avantura čitanja“

Povodom 160 godina postojanja: Narodna biblioteka Budva spremila projekat „Staza znanja, avantura čitanja“

Povodom obilježavanja 160 godina postojanja, Narodna biblioteka Budva je u cilju predstavljanja inovativne usluge i povećanja vidjivosti iste građanima ponudila projekat „Staza znanja, avantura čitanja”.

„Staza znanja, avantura čitanja’ je naša težnja da djecu podstaknemo da što više vremena provode na otvorenom, u pokretu i na svježem vazduhu. Podržavamo zajedničko čitanje odraslih i djece, kako mi bibliotekari to popularno zovemo porodično opismenjavanje. Zajedničko čitanje formira dobrog čitaoca, izjavila je Mila Baljević, direktorica NB Budva.

Prema njenim riječima, „ideja je da u 10 stalaka u gradskom parku izlaže slikovnice ili knjige“.

„Djeca bi šetnjom od jednog do drugog stalka bila u mogućnosti da pročitaju cijelu knjigu, udišu svjež vazduh u društvu vršnjaka i odraslih. Izložene knjige smjenjivaćemo na mjesec dana. Izložene slikovnice će povremeno biti i dvojeznične. Na taj način bismo promovisali multikulturalnost i od gradskih parkova napravili mjesta širenja tolerancije i upoznavanja sa kulturama naroda koji žive u našem gradu i naših gostiju“, rekla je Baljević.

Da bi avantura čitanja bila dodatno oplemenjena, u skladu sa ponuđenom temom, kako je istakla Baljević, „imali bismo izložene i QR kodove, koji bi čitaoce vodili do muzike ili zanimljivih informacija vezanih za izloženu knjigu, kao i informacija koje se tiču aktivnosti u našoj biblioteci“.

„Ovaj izložbeni prostor bio bi pogodan i za prezentovanje dječijih projekata i istraživanja na razne teme. S obzirom na to da djeci preko čitave godine nudimo veliki broj besplatnih radionica, smatramo da je ovakav vid promocije našeg rada veoma dobar. Voljeli bismo da naša staza čitanja postane mjesto za okupljanje svih naših sugrađana, ali i dio kulturne i turističke ponude grada“, poručila je Baljević.