Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost

Crna Gora je napravila značajne iskorake kako bi se integrisala u evropsko tržište električne energije. To je partnerski odnos sa EU, a naša država je kroz članstvo u Energetskoj zajednici dokazala da predano radi na povezivanju tržišta, kako kroz konkretne projekte, tako i u dijelu usaglašavanja legislative sa EU pravilima, istakao je Zvjezdan Vujović, v.d direktor direktorata za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva na Electricity market integration forumu, koji je juče održan u Evropskom parlamentu u Briselu.

Tom prilikom istaknute su prednosti proširenja tržišta električne energije na ugovorne strane Energetske zajednice, uključujući i Crnu Goru, a to su: stabilno i sigurno snabdijevanje električnom energijom, smanjenje cijena električne energije zbog jačanja konkurencije na tržištu, bolje poslovno okruženje za privredne subjekte kroz sprječavanje zloupotreba dominantnog položaja velikih učesnika na tržištu, a samim tim i poboljšanje ukupnog društvenog blagostanja.

Predstavnik Crne Gore na ovom forumu je kolegama u Briselu predstavio projekat povezivanja tržišta električne energije Crne Gore sa tržištem Italije i sve njegove prednosti.

On je podsjetio da je projekat podmorskog kabla Crne Gore sa Italijom, kojim je naša država postala energetsko čvorište regiona, podržala Evropska Unija, a kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir dodijelila i grant za nastavak projekta Transbalkanskog koridora.

Sa najviših EU adresa dobijena je podrška za projekat povezivanja tržišta Crne Gore i Italije za koji je Energetska zajednica iskazala spremnost da finansijski i tehnički podrzi njegovu implementaciju