Porodice u blizini mijesta rušenja indijskih nebodera napuštaju kuće

Porodice u blizini mijesta rušenja indijskih nebodera napuštaju kuće

Hiljadama ljudi naređeno je da napuste svoje stanove na periferiji indijske prijestonice Nju Delhija na oko 10 sati u nedelju, pre rušenja dva nelegalno izgrađena nebodera.

Deset policijskog i hitnog osoblja angažovano je na operaciji, za koju se očekuje da će trajati devet do 15 sekundi, na kulama visokim 103 metra (338 stopa), koje imaju 850 nenaseljenih stanova.

Saobraćaj je preusmeren oko kula Apeks i Cejane na ivici prometnog autoputa koji povezuje najmnogoljudniju državu Indije, Utar Pradeš, sa glavnim gradom.

Vrhovni sud je prošle godine naložio rušenje kula u oblasti Noida nakon što je u dugoj pravnoj borbi utvrđeno da su prekršili višestruke građevinske propise i norme o zaštiti od požara.

Preko 3.700 kg (8.100 funti) eksploziva biće upotrebljeno oko 14.30 časova. (09:00 GMT) da sravne stambene blokove kontrolisanim rušenjem, rekli su zvaničnici lokalnim novinskim kanalima. Predviđeno je da se zgrade sruše nakon detonacije strateški postavljenog eksploziva, čime bi se osigurala minimalna šteta u stambenoj zoni.

Ipak, nekoliko porodica se u subotu preselilo na sigurno, plašeći se povećanog zagađenja i opasnosti po zdravlje od masivnih ruševina.

Sudeep Roi, vlasnik četvorosobnog stana u obližnjoj niskospratnici, rekao je da je prošle nedjelje rezervisao hotelske sobe da provede noć sa porodicom i prijateljima.

„Najbolje je kloniti se mesta eksplozije 24 sata jer će vazduh postati toksičan i ne znamo kako to može da utiče na naše zdravlje“, rekao je Roj, mašinski inženjer i otac dečaka blizanaca, od kojih jedan pati od astme.

Eksplozija će ostaviti preko 80.000 tona ruševina, od kojih će većina biti iskorišćena za popunjavanje lokacije, a ostatak za recikliranje.

Neke zgrade u blizini bile su prekrivene belim plastičnim pločama kako bi se zaštitile od krhotina koje lete nakon rušenja. Stanovnici su rekli da strahuju da će njihova imanja biti oštećena od siline eksplozija, što je retka pojava u Indiji uprkos bespravnoj gradnji.