Podgoričani smeće ostavljaju gdje im je najlakše: Iz „Čistoće“ kažu da loše navike ne uspijevaju da promijene

Podgoričani smeće ostavljaju gdje im je najlakše: Iz „Čistoće“ kažu da loše navike ne uspijevaju da promijene

Kese, gume, obuća, odjeća, građevinski otpad, namještaj… Šta god da im je suvišno, neki Podgoričani ostaviće gdje im je najlakše. I tako već godinama, dok se svijest dijela građana ne mijenja, divljih deponija u Glavnom gradu sve je više. Uprkos tome što ih, kako tvrde, redovno uklanjaju, iz podgoričke „Čistoće“ kažu da loše navike ne uspijevaju da promijene.

„Iz godine u godinu imamo iste deponije koje čistimo i one se jako brzo ponovo oforme. Pojedinci zaista moraju konačno da počnu da vode računa o tome gdje odlažu otpad“, ističe Senada Mulešković iz JP Čistoća.

Otpad, kaže Mulešković, građani imaju gdje da odlože na način da ne zagađuju grad. Pored reciklažnog dvorišta za biljni i kabasti otpad, deponija Mojanovski krš adaptirana je za odlaganje građevinskog i sličnog otpada što je, ističe, besplatno.

Pored kontejnera je, izgleda, ipak lakše, bliže i jeftinije.

Na problem neadekvatnog upravljanja otpadom kako u Podgorici, tako i u cijeloj državi, godinama ukazuju iz nevladine organizacije „Green home“.

Svijest nekih građana, sve su prilike, mogu podići samo kazne koje za fizička lica iznose od 20 do hiljadu eura. Pravno lice može da bude kažnjeno sa 150 do 10 hiljada, a preduzetnik od 50 do 3000 eura. Podgorička inspekcija u prošloj i ovoj godini nije previše kažnjavala.

Imajući u vidu da se divlje deponije u kontinuitetu pojavljuju i obnavljaju, sasvim je jasno da kazne moraju biti strože, smatraju i u „Čistoći“ i u „Green Home-u“.

Ako su kazne po džepu, jedini način da se ove slike ne smjenjuju iz godine u godinu, onda su očigledno prijeko potrebne.