Patrijarh Porfirije služio liturgiju u čast stradalih Srba u Velic

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u čast stradalih Srba u Velic

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je danas liturgiju povodom 80 godina od genocida u selu Velika kod Plava. Služba je počela u devet sati u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite.

„Bez obzira da li nas dijele političke, socijalne i sve druge granice, ali sve one imaju svoj početak i svoj kraj – istorijski početak i kraj u Hristu, koji ne poznaje granice. Jer smo jedan narod, narod Svetog Save, evanđeoski narod, narod slobode i mira. Jer iako postoje političke granice, mi smo podno Pećke patrijaršije. Kada znamo ko smo, onda smo Hristovi i možemo živjeti u miru i blagostanju sa svima. Mučenici gornjepolimski i velički sabraše nas danas svojom krvlju i svojim mučeništvom“, kazao je Porfirije.

Liturgiji su prisustvovali Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević, Jelena Borovinić Bojović, ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i brojni drugi.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas kao član Vlade Republike Srbije prisutan ovdje u Velici, mjestu velikog zločina koji se dogodio prije 80 godina. Upravo ovo pokazuje jedinstvo naroda u boli i patnji ali i u sjećanju na nevino nastradale žene, djecu i starce, koji su stradali samo zato što su bili pravoslavci. Ovim pokazujemo opredjeljenost ka zajedničkom životu, praštanju, jer bez toga nema budućnos ti”, kazao je nakon liturgije agenciji Media Biro ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković.

Nakon Liturgije upriličena je akademija na kojoj su učestvovali: Hor Prepodobne Mati Ange