Palestinci sahranili 21 osobu ubijenu u požaru u Gazi

Palestinci sahranili 21 osobu ubijenu u požaru u Gazi

Ožalošćeni su u petak preplavili ulice Gaze dok su nosili tela 21 osobe, uključujući najmanje osmoro dece, poginulih u požaru u stambenoj zgradi u kojoj su stanovnici planirali da proslave povratak kući u odnosu.

Većina mrtvih bili su članovi porodice Abu Raja, njihova tela su umotana u palestinske zastave i doneta u džamiju na molitvu nad njihovim dušama, pre nego što su sahranjeni na groblju šehida istočno od izbjegličkog kampa Džabalija.

Islamistička grupa Hamas, koja vlada pojasom Gaze od 2007. godine, priredila je vojnu sahranu žrtvama.

Vatrogascima je trebalo više od sat vrijemena da preuzmu kontrolu nad ogromnim plamenom koji je probio gornji sprat četvorospratnice stambene zgrade u Džabaliji, jednom od osam izbegličkih kampova u Pojasu Gaze, gde 2,3 miliona ljudi živi u jednom od naj gusto naseljena područja na zemlji.

Detalji o tome kako i zašto je izbio požar ostaju nejasni jer nije bilo preživelih, rekao je Abu Ahmad Abu Raja, šef klana.

„Otac, njegova djeca i njegovi unuci, nijedan od njih nije izašao živ da nam kaže šta se dogodilo“, rekao je Abu Raja okupljenima napetim glasom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze saopštilo je da je pokrenulo istragu o incidentu koja je otkrila da su velike količine benzina bile uskladištene na lokaciji, što je verovatno podstaklo požar koji je brzo zahvatio zgradu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao je to nacionalnom tragedijom i proglasio petak danom žalosti.

Nekoliko arapskih država, Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su saučešće porodicama nastradalih.

Palestinski zvaničnici rekli su da je skoro 15 godina duga blokada Gaze osakatila ekonomiju i potkopala njihove napore da unaprede sposobnost odeljenja za vanredne situacije enklave za borbu protiv požara, posebno u visokim zgradama.

Pozivajući se na bezbednosne brige kod vladara Hamasa u Gazi, i Izrael i Egipat drže ograničenja duž svojih granica sa obalskom teritorijom.