Osnovci će nove udžbenike dobiti poslije reforme nastavnih planova, najvjerovatnije 2027. godine

Osnovci će nove udžbenike dobiti poslije reforme nastavnih planova, najvjerovatnije 2027. godine

Dok više od deceniju djeci, njihovim roditeljima ali i nastavnicima, pojedini udžbenici stvaraju nedoumice ili je sadržaj neprilagođen učeničkom uzrastu, iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva poručuju da nove udžbenike mogu pripremiti tek nakon što Ministarstvo prosjvete izvrši reformu nastavnih planova i programa.

„Kako je najavljena promjena nastavnog plana i programa, mi smo taj proces malo odložili. Što se tiče samih udžbenika, ja bih naglasila da se udžbenici stvaraju po tačno definisanim procedurama i da na jednom udžbeniku radi veliki broj ljudi od autora, recenzenata, ilustratora, dizajnera, lektora, korektora, tako da oni ulažu veliki napor kako bi stvorili jedan kvalitetni udžbenik. Kada pričamo o ocjenjivanju određenog udžbenika, uvijek treba imati u vidu da iza svakog udžbenika stoji jedan veliki tim stručnjaka iz određenih oblasti, i kada bismo sad izdvajali da li su neki udžbenici zreli za promjenu ili prevaziđeni, tu bih trebala da se uradi jedna detaljna stručna analiza na osnovu koje bismo i napravili sledeće korake“ istakla je Bojama jutra Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS).

Hajduković je istakla da nakon što se završi promjena nastavnog plana i programa, zaključno sa 2025. godinom oni „stupaju na scenu“ sa izradom novih udžbenika. Objašnjava da taj proces može potrajati i do dvije godine.

„Nakon što budu usvojeni novi nastavni planovi i programi, procedura Zavoda je sledeća – Prvi korak je raspisivanje javnog konkursa koji je anoniman. Na konkursu se prijavljuju postojeći materijali. Nakon raspisivanja konkursa u Zavodu se formira recenzentska komisija koja se sastoji od stručnjaka iz redova naučnih radnika, odnosno profesora sa univerziteta iz redova praktičara. To su nastavnici iz osnovnih i srednjih škola i naravno tu u sklopu recenzentske komisije su pedagozi i psiholozi. Oni ocjenjuju pribavljene rukopise iz više aspekata, da li su gradiva koja su u materijalu u skladu sa naučnim istinama, do samog kraja – da li je taj materijal prilagođen uzrastu kojem je namijenjen određeni udžbenik. Nakon što komisija recenzentska koja ima ključnu ulogu u odabiru materijala, da li će neki materijal da se dalje formira u udžbenik, pristupa se formiranju materijala, odnosno proceduri stvaranja udžbenika iz postojećeg materijala“ zaključila je Hajduković.