Orban vjeruje da Putin neće odustati od rata u Ukrajini jer se plaši da će izgubiti izbore

Orban vjeruje da Putin neće odustati od rata u Ukrajini jer se plaši da će izgubiti izbore

Tokom sastanka sa novinarima u Budimpešti, mađarski premijer Viktor Orban izneo je sopstvenu viziju zašto ne treba očekivati da se rat punih razmjera Rusije protiv Ukrajine završi u bliskoj budućnosti.

Kako prenosi Evropska istina, članak o sastanku, koji je održan ranije ove nedelje, objavljen je u njemačkom „liberalno-konzervativnom” izdanju Tichis Einblich.

„Orban uništava nadu da će Putin pre ili kasnije odustati od rata. Uostalom, predsednički izbori se približavaju, a oni koji su izgubili rat neće pobediti na izborima, čak i ako su namešteni“, – autor članka , citira Roland Tichi reči mađarskog premijera.

Tvrdi i da Orban nije proruski orijentisan, kako se obično veruje, jer „kaže da zna za surovost Rusa, jer su 1956. obesili tadašnjeg premijera Imrea Nađa”.

Prema rečima premijera Mađarske, Rusija je istorijski pokazala da je slaba na početku ratova zbog „korupcije, aljkavosti, nekompetentnosti komandanata i strašnih taktičkih grešaka”, ali „vrlo brzo menja brzinu, mobiliše svoje snage i brzo uči “

Govoreći o cilju Rusije u ratu, Orban smatra da se ne radi o potpunom osvajanju Ukrajine (jer će to izazvati otpor naroda i „gerilski rat“), već o stvaranju tampon zone otprilike duž linije kontakta u Donbasu.

„Neka vrsta „zone smrti“ između Zapadne Ukrajine i NATO-a s jedne, i Rusije s druge strane?“ – piše autor Tišis Ajnblih i dodaje da je stav Mađarske o momentalnom prekidu vatre i pregovorima najbolji.

Povremeno kritikuje SAD i EU što nemaju jasnu strategiju za rat, „osim jačanja dobro utemeljenog otpora Ukrajine“. On dodaje da će po ovoj logici NATO morati da pošalje sopstvene trupe u Ukrajinu ako „pre ili kasnije ostanu bez ljudi“.

Kako je već objavljeno, mađarski premijer Orban je na sastanku sa novinarima u Budimpešti izneo svoj stav o trenutnoj situaciji rusko-ukrajinskog rata, iz čega proizilazi da ne veruje u pobedu Ukrajine i veruje da je postepeno pretvarajući se u neupravljivu ruševinu.kao Avganistan