Odlasci Federera i Vilijamsove dovode sport u sumrak zlatne ere

Odlasci Federera i Vilijamsove dovode sport u sumrak zlatne ere

Kako se Rodžer Federer pridružio Sereni Vilijams u spuštanju zavese nad slavnom karijerom, tenis se sve više približavao kraju zlatne ere.

Vilijamsin emotivni oproštaj na Ju-Es openu ranije ovog mjeseca je praćen Federerovom najavom u četvrtak da će Lejver kup sledeće nedelje u Londonu biti njegov poslednji profesionalni izlet.

Oba igrača podigla su svoj sport na novi nivo i proglašena su za najboljeg koji je ikada imao reket, sa 43 grend slem titule između njih.

Njihovi odlasci, zajedno sa činjenicom da Federerovi veliki rivali Rafa Nadal i Novak Đoković ne postaju ništa mlađi, naterali su navijače da se sa sjetom osvrću na slavni period u istoriji sporta.

Odluka 41-godišnjeg Federera nije bila neočekivana s obzirom na njegove nedavne borbe sa povredama i formom, ali je ipak dočekana sa izlivom tuge među ljubiteljima tenisa i bivšim igračima.

„Želela sam da pronađem savršen način da ovo kažem, pošto ste tako elokventno stavili ovu utakmicu na odmor – savršeno odrađeno, baš kao i vaša karijera“, rekla je Vilijams u objavi na Instagramu, reagujući na Federerovo penzionisanje.

„Uvek sam se ugledao na tebe i divio ti se. Naši putevi su uvek bili tako slični, toliko isti. Inspirisali ste bezbrojne milione i milione ljudi – uključujući mene – i nikada nećemo zaboraviti.

Poput 23-strukog grend slem šampiona u singlu Vilijamsa, koji će za 10 dana takođe napuniti 41 godinu, trijumvirat Federer, Nadal i Đoković su dominirali svojim sportom poslednje dve decenije.

I uprkos tome što su proveli toliko godina na turneji, nastavljaju da mame fanove na tribine i televizijske ekrane, dok njihova reklama i dalje očarava brendove i oglašivače.

Vilijamsino mesto u sportu je podvučeno činjenicom da je njen poslednji meč na Flušing Medousu bio najgledaniji teniski prenos u 43-godišnjoj istoriji ESPN-a, dok je izdanje iz 2022. oborilo rekord posećenosti turnira svih vremena.

Takozvana muška ‘Velika trojka’ je revolucionirala sport svojim dostignućima i zakivnim rivalstvima. Osvojili su zajedno 63 grend slem titule u pojedinačnoj konkurenciji.

Federer je protiv Nadala igrao 40 puta, dok se Đoković u 50 mečeva suočio sa Švajcarcima, dok je trojac jačao jedni druge, a uz to i sport u celini i dovodio nove i stare navijače.

Ipak, poslednjih godina povrede Vilijamsa, Federera i Nadala dovele su u fokus njihov odlazak u penziju. Navijači i stručnjaci su se pitali kako će se sport nositi sa mogućnošću gubitka svojih najprometnijih sportista.

Sa odlaskom Vilijamsa i Federera u roku od tri nedelje, odgovori bi mogli biti na dohvat ruke.

Sa 36 godina, Nadal je malo mlađi, ali hronični problem sa stopalom primorao je Španca da razmišlja o povlačenju 2021. i ponovo ove godine nakon što je osvojio rekordnu 22. veliku titulu za muškarce na Otvorenom prvenstvu Francuske, igrajući sa ukočenim injekcijama pre svakog meča u Parizu.

Tretman radio frekvencijom mu je ublažio bol u stopalu i omogućio mu da igra na Vimbldonu, ali levičar ne zna da li će se povreda ponovo razbuktati.

35-godišnji Đoković je najmlađi među trojkom, nesumnjivo najsposobniji i čini se da je najbolji izbor da se zadrži zastava starije teniske generacije.

Nadalova poruka na društvenim mrežama za njegovog „prijatelja i rivala“ Federera odjeknula je u raspoloženju teniskog sveta.

Voleo bih da ovaj dan nikada nije došao. To je tužan dan za mene lično i za sport širom svijeta“, rekao je Nadal.