Obećavajući rezultati sa novim lijekom protiv raka

Obećavajući rezultati sa novim lijekom protiv raka

Jedan lijek protiv raka Dostarlimab pokazao je obećavajuće i do sada neviđene rezultate u malom ispitivanju na više od desetak oboljelih od kancera rektuma. Naime, kod svih 12 pacijenata se bolest počela povlačiti i na kraju potpuno nestala.

Studija o ovom istraživanju je objavljena u „The New England Journal of Medicine“ i ako je sudeći po njoj, tumori su potpuno nestali kod svih pacijenata koji su uzimali lijek.

Lijek je dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom, a svi oni sada su izliječeni i zdravi, bez ikakvih nuspojava. Dostarlimab su uzimali svake tri sedmice u periodu od šest mjeseci.

Naučnici i ljekari su nastavili da prate svih 12 pacijenata mjesecima nakon primanja terapije i rezultat je bio zapanjujući. Nijedan pregled ni pola godine kasnije nije pokazivao znake da se tumor vratio.

Dr Alan P. Venuk, specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu u Kaliforniji, rekao je da je potpuna remisija kod svakog pojedinačnog pacijenta „nečuvena“. On je ovo istraživanje pozdravio kao „prvo u svijetu“.

Stručnjaci su pohvalili studiju i zato što se kod učesnika kliničkog ispitivanja nijesu pojavili značajniji neželjeni efekti lijeka.

Lijek je razvila američka biotehnološka kompanija Tesaro, a istraživanje je provedeno na onkološkom centru „Memorial Sloan Kettering“.

S obzirom na to da je studija provedena samo na 12 pacijenata, ne može se smatrati potpuno ispravnom, odnosno potrebno je provesti i mnogo veću studiju kako bi bila potvrđena učinkovitost i sigurnost lijeka.

izvor RTCG