EU je put za Crnu Goru, „Otvoreni Balkan“ nam ne može dovoljno dati zauzvrat

EU je put za Crnu Goru, „Otvoreni Balkan“ nam ne može dovoljno dati zauzvrat

Građanska aktivistkinja i članica Radne grupe za poglavlje 23 Dina Bajramspahić kaže da je Evropska unija pravi put za Crnu Goru, te da mnogo društvene energije trošimo na Inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja kako dodaje, Crnoj Gori ne može dovoljno da vrati.

“Samit „Otvoreni Balkan“ je bio pokušaj da se marketinški pokuša dobiti što veća podrška za Inicijativu. Mislim da većina aktera ne analizira u cjelini pošteno Inicijativu, isključuju bilo kakvu dilemu u vezi sa Inicijativom”, poručila je Bajramspahić za RTCG.

Smatra i da je za trenutne članice “Otvorenog Balkana” ta inicijativa dobra. Podsjeća da je EU više puta iznevjerila Sjevernu Makediniju i Albaniju.

“Te zemlje trpe nepravdu i sa pravom izražavaju otpor takvoj politici. To su razlozi koji su doveli do toga da na neki način iskažu svoju frustraciju i nepovjerenje prema EU”, navela je Bajramspahić.

Ističe i da je “Otvoreni Balkan” koristan najviše za Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

“Može se reći da je Vučiću ovom inicijativom upala sjekira u med, jer su dobili okvir u kojem će imati određene ekonomske benefite za svoju zemlju, jer će biti oslobođeni pritiska da rade na vladavini prava. Mi imamo jednu ideju koja se zasniva na ekonomskim pokazateljima koji funkcionišu samo za velike zemlje, najveće zemlje će imati najveći ekonomski interes od otvorenog tržišta i tu je Srbija u velikom dobitku”, navela je Bajramspahić.

Ne spori da „Otvoreni Balkan“ ima ekonomske logike za region, ali pita šta će to Crna Gora da izvozi, imajući u vidu da imamo veliki spoljnotrgovinski deficit.

“Bojim se da mnogo društvene energije trošimo na inicijativu koja nama samima ne može dovoljno da vrati. Sa druge strane bojim se i da smo počeli da zanemarujemo naše EU obaveze zbog svega ovoga i zbog toga što pitanja koja mogu da imaju male koristi za nas ali nas skreću na naših osnovnih zadataka”, poručila je Bajramspahić.

Kaže da je njemački ambasador izbjegao da da otvorenu podršku “Otvorenom Balkanu”, na šta kako poručuje Bajramspahić, treba obratiti pažnju.

Navodi i da unutar relevantnih adresa u EU postoji skepsa kada je u pitanju pristupanje Crne Gore „Otvorenom Balkanu“.

“Ja smatram da ostale zemlje i te kako imaju interesa od Otvorenog Balkana, ali imam dilemu oko naše zemlje i odgovor na to pitanje treba da nam da naša vlast”, poručila je Bajramspahić