NVO „Bivši zaposleni MA“: I dalje nam se duguje sedam plata, tri i po godine neizmirenog radnog staža…

NVO „Bivši zaposleni MA“: I dalje nam se duguje sedam plata, tri i po godine neizmirenog radnog staža…

NVO „Bivši zaposleni Montenegro Airlines-a (MA)“ obratili su se javnosti povodom ponovnog pokušaja prodaje dijela imovine Montenegro Airlines-a AD u stečaju.

U nastavku prenosimo njihovo saopštenje u cijelosti:

„Tender je raspisan od strane stečajnog upravnika Milana Radulovića – a pod direktnim nadzorom stečajnog sudije Ivana Kovačevića, o čemu smo (kao i uvijek) saznali iz medija, s obzirom da nemamo komunikaciju sa stečajnim upravnikom Radulovićem, kao ni stečajnim sudijom Ivanom Kovačevićem. Isto tako i dalje nemamo nikakvih saznanja o dosadašnjim preduzetim radnjama u stečajnom postupku od strane stečajnog upravnika, o čijoj netransparentnosti smo već pisali. Pomenuta netransparentnost nas posebno zabrinjava, jer poučeni iskustvom u CG da netransparentnost po default-u možemo izjednačiti sa nezakonitošću. Isto tako smo svjedoci (kao i čitava crnogorska javnost) da je odlazeći premijer Abazović javno vršio pritisak na Privredni sud (kako u vrijeme Saše Zejaka – koji pritisak mu nije uspio, tako i u mandatu Milana Radulovića – što mu uspijeva) pa vjerujemo da je sadašnja stečajna uprava na konstantne pritiske „poklekla“.

Naime, u pomenutom tenderu primjećujemo da u ponudi nema vazduhoplova tipa Fokker 100, registarskih oznaka 4O- AOM, za koji nezvanično saznajemo da je već prodat, a nijesmo u saznanju – kada, kome i po kojoj cijeni, tako da (za sada) ni ne možemo iznijeti svoj stav i mišljenje.

Ipak poređenja radi kada je stečajna uprava MA na čelu sa dr Sašom Zejakom planirala da pomenuti Fokker 100, kodnog naziva „Majk“ vrati u plovidbenost i iznajmi ga već zainteresovanim partnerima izračunali smo da bi iznajmljivanje istog, koji je bio u ispravnom stanju sa velikim brojem rezervnih djelova donio minimum 100.000€ prihoda mjesečno (neto) i to bez mogućih prihoda od održavanja sektora koji je podignut u stečaju i prodaje rezervnih djelova, kojih je MA u stečaju imao. Svena korist povjerila i države Crne Gore. Zato nam je, kao povjeriocima i građanima, vrlo važno da saznamo po kojoj cijeni je prodat „Majk“, kao i šta je Milan Radulović uradio da bi sačuvao resurse i vrijednost ovog aviona, koji je u stečaju bio nasamom pragu plovidbenog stanja – zahvajujući angažovanim kolegama u stečaju. Ako je “Majk” izgubio na resursima – čija je to orgovornost i čija je odgovornost, to što se plovidbenost dovela do samoga kraja i nije realizovana a država izgubila na porezima a povjerioci na stečajnoj masi. Očigledno je politika pretežnija od povjerilaca a strah od krivične odgovornosti presudni činilac što se problem MA “stavlja pod tepih” od strane odlazećih vlasti. Uporedimo vrijednost plovidbenog “Majk”-a i cijenu po kojoj ga je prodao Milan Radulović i vidjećemo koliko su povjerioci izgubili – samo po ovom osnovu. O tome, koliko smo u stečaju – u rekordnom roku podigli moguće resurse MA u stečaju i doveli najrenomiranije svjetske kuće – govori i ponuda stečajnog upravnika dr Saše Zejaka prema ToMontenegro d.o.o. br. 392. od07.03.2012. godine, na koju se ToMontenegro oglušio u korist inostranih dobavljača usluga, po višestruko većim cijenama. Svi ovi sektori – koje su podignula angažovana lica u mandatu Saše Zejaka su uništena u mandate Milana Radulovića a vrijednost stečajne mase minimizirana. Sve pred očima javnosti i nadležnih državnih organa!

Kao dokaz naših napora jeste i obraćanje Odbora direktora AirMontenegro d.o.o. broj 857. od 16.03.2022. godine, kojim izražavaju zainteresovanost za iznajmljivanje “Majk-a” što znači da su vlasti znale da se ovaj Fokker 100 ponovo podiže u korist povjerilaca i države i to kao podrška novoj nacionalnoj kompaniji. Dakle, sve što su uradilli angažovani u MA u stečaju u mandatu dr Saše Zejaka je bilo u korist povjerilaca i države Crne Gore i usmjereno na opstanak nove nacionalne kompanije (primjer Ponovni poziv MA u stečaju prema AirMontenegro d.o.o. za saradnju br.190. od 04.10.2021.godine). Dovoljno je reći da ponovo pokrenutih i prvi put pokrenutih i proširenih pet sektora – u stečaju, nijesu mogli biti na štetu nikome, posebno ne AirMontenegro d.o.o. koji je usluge ovih sektora plaćao u CG i inostranstvu – po višestruko većim cijenama, i to pred očima čitave crnogorske i međunarodne javnosti.

Kao što smo već pomenuli da je rad stečajnog upravnika netransparentan, ide u prilog činjenica da još uvjek nijesmo u saznanju po kojoj cijeni se iznajmljuje hangar Montenegro Airlines-a AD u stečaju novoj avio kompaniji Air Montenegro d.o.o., iako je ugovor potpisan već više od pola godine, kao ni kojom je pravnom „gimnastikom“ stečajni upravnik izbjegao obavezujuće odredbe koje postoje u ugovoru o zakupu između MA i Aerodroma CG, koji je potpisan još 2008. godine, a koje ne omogućavaju davanje hangara u podzakup. Da Vas podsjetimo kako je Air Montenegro kada je osnovan nudio MA u stečaju 10,000 € za iznajmljivanje imovine na Aerodromu Golubovci, na što stečajna uprava MA nije pristala, kako zbog oblika saradnje – tako i zbog predložene cijene, jer smo zaključili da bi pružanje usluga održavanja vazduhoplova bilo isplativije, nakon čega smo obnovili licencu „Part 145″. Kao dokaz može poslužiti i predlog saradnje MA u stečajubr.402. od 07.04.2022. godine (koji nije realizovan, samo zbog prekida postupka vezanog za Sašu Zejaka) u kojem se samo dio hangar i imovine MA u stečaju ugovorm o poslovnoj tehničkoj saradnji trebao unovčiti za oko 30,000 €/mjesec. Da ne pominjemo da je u postupku bilo više potpisivanja sličnih ugovora – ali ne o zakupu nego o poslovno – tehničkoj saradnji. Zato je bitno uporediti ponašanja nekadašnje i sadašnje stečajne uprave MA u stečaju.

Postavlja se i sledeće pitranje – koje je bilo i jedan od razloga obnavljanja “Part 145” nakon otvaranja stečajnog postupka, a to je da je Ugovorom o zakupu zemljišta za potrebe građenja hangara MA od 29.12.2008. godine između JP “Aerodromi Crne Gore” i Montenegro Airlines AD u članu 2 navedeno da se hangar grad ii zemljište izdaje “za potrebe održavanja i čuvanja letilica, kojima MA obavlja djelatnost za koju je registrovan.” Dok je svaka druga aktivnost zabranjena i članom 6 i članom 7 istog Ugovora predstavlja raskidni uslov. Dakle – sem ekonomskih benefita za povjerioce, pokretanje part-145 i rad na plovidbenosti Fokker 100 su bili i uslovi, kojima se hangar MA na Aerodromu Golubovci trebao sačuvati. Evidentno je da hangar MA u stečaju predstavlja jednu od cilljnih tačaka mogućih zakupaca Aerodroma Golubovci – a koji se povezuju u medijima za odlazećeg premijera Abazovića, koji zahvaljujući angažovanim kolegama u stečaju i Saše Zejaka, nije uspio da ovaj značajni resurs izdvoji iz vlasništva i ustupi ga inostranim ciljanim licima.

Sve naše radnje koje smo preduzeli nakon pokretanja stečaja očigledno se nisu poklapali sa planovima i ciljem tadašnje Vlade CG da potpuno uništi Montenegro Airlines. Posebnu agilnost u rušenju MA je pokazao već smijenjeni premijer Abazović.

Mi, bivši zaposleni MA, smo nakon najave gašenja kompanije reagovali i upozoravali na lošu procjenu i odluku a nakon uvođenja stečaja pokušali da iskoristimo resurse i znanje u MA, što nije naišlo na razumijevanje sada već bivših ministara MKI Bojanića i Ibrahimovića, a kao rezultat imamo novu kompaniju koju potresaju skandali, u vidu netransparentnosti i očiglednog konflikta interesa u samom Odboru direktora. Takođe – šta je sa krivičnim i drugim prijavama koje su angažovani u stečaju podnijeli protiv počinilaca? Zašto se odlažu ročišta za predmete u kojima smo pokrenuli postupke naplate u korist stečajne mase MA? Zašto se Privredni sud CG krije od povjerilaca? Zašto mi u “pravnoj” državi nemamo zakonska prava – da znamo šta je sa našom imovinom u stečaju?

Priče da je MA bio pod političkim uticajima i da se zbog toga morao otvoriti stečaj, svakim danom padaju u vodu i vidi se katastrofalna greška pojedinaca u državi koji svoje kratkoročne mandate vjenčavaju dugoročnim interesima. Pojedinci iz države su pokrenuli stečaj u Montenegro Airlines AD sa svim posledicama koje je stečaj proizveo i vijeme je da za to odgovaraju. Ukoliko žele da ublaže katastrofalne posledice, predlažemo zajednički dijalog: povjerilaca (i država je povjerilac), nekadašnjih angažovanih stručnjaka – nakon otvaranja stečajnog postupka, predstavnika nove izvršne vlasti i dr Saše Zejaka, kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za trenutni kolaps civilnog komercijalnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori.

Bivšim radnicima MA se i dalje duguje 7 plata, tri ipo godine neizmirenog radnog staža, dok nikada nije ponuđen socijalni program za one koji nijesu našli novo zaposlenje, a uz to se stečajni postupak bezrazložno odlaže, pa već vidimo istu sudbinu bivših radnika „Radoja Dakića“, Solane „Bajo Sekulić“ i mnogih drugih, čiji je stečajni postupak trajao decenijama uz poseban pijetet prema onima koji nisu dočekali ostvarivanje svojih prava. Kako nemamo povjerenja u institucije, a od stečajnog sudije i upravnika imamo ignorantski odnos, očekujemo od vas poštovana redakcijo da ćete nam pomoći da dobijemo odgovore na pitanja: po kojoj cijeni je prodat Foker 100 kodnog naziva „Majk“; po kojoj cijeni se iznajmljuje hangar MA novoj kompaniji Air Montenegro; do kada će trajati i zašto se bezrazložno odlaže stečajni postupak MA?“, navodi se u saopštenju NVO „Bivši zaposleni MA“, koji potpisuje predsjednica Nela Marković.