Novi lijek za rak dojke smanjuje rizik od povratka bolesti

Novi lijek za rak dojke smanjuje rizik od povratka bolesti

Hiljade žene oboljele od najčešćeg oblika raka dojke mogle bi imati koristi od novog lijeka koji im pomaže da žive duže i za 25 odsto smanjuje rizik od povratka bolesti. Više od dva miliona ljudi godišnje dobije dijagnozu ove bolesti, podsjeća britanski „Gardijan“. Mada je liječenje unaprijeđeno posljednjih decenija, mnogim pacijentima se kancer kasnije vrati. Kada se to dogodi, često se radi o uznapredovaloj fazi bolesti.

Istraživanje koje “veoma obećava”, predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog udruženja kliničke onkologije (Asco), najveće svjetske konferencije za kancer, ukazuje da novi lijek targetirane terapije „ribociclib“, može donijeti veliku promjenu. Istraživanja su pokazala da povećava šanse za preživljavanje i značajno smanjuje šanse da se kancer vrati, prenosi “Gardijan”.

Lijek “ribociclib” je ranije dao poziivne rezultate kod oboljelih od raka dojke kod kojih se bolest proširila. Međutim u novoj studiji, istraživači su otkrili da lijek takođe daje pozitivne rezultate kod pacijenata u ranoj fazi bolesti, uključujući i one kod kojih se kancer još nije proširio na limfne žlijezde.

Ovo otkriće su pozdravili istraživači i onkolozi na godišnjem sastanku Asco u Čikagu jer podaci ukazuju da lijek, poznat i kao “kisqali” može da odagna prijetnju povratka kancera kod šire populacije.

„Ribociclib“ je ciljana terapija koja se zove inhibitor malih molekula. Djeluje tako što cilja na proteine u ćelijama raka dojke pod nazivom CDK4 i CDK6, koji moduliraju rast ćelija, uključujući rast ćelija raka. Ispitivanje lijeka u kasnoj fazi pokazalo je da smanjuje rizik od recidiva za 25% kada se koristi sa standardnom hormonskom terapijom, nakon tradicionalnih tretmana.

Regulatorne agencije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama već su odobrile upotrebu lijeka za liječenje raka dojke koji se proširio na druge organe. Međutim, namjena u ranijoj fazi bolesti, kada se tumori i dalje mogu hirurški ukloniti, smatra se mnogo većim napretkom budući da može pomoći većem broju pacijenata, ističe “Gardijan”.

Pacijentima sa rakom dojke obično se nudi operacija i hemoterapija ili liječenje zračenjem prije uzimanja ljekove za blokiranje hormona kako bi pokušali da zaustave ponavljanje bolesti. Dodavanje ribocicliba hormonskoj terapiji pokazalo je „značajno poboljšanje“ u vremenu preživljavanja bez bolesti za pacijente sa rakom dojke pozitivnim na hormonske receptore u ranoj fazi.

Karcinom dojke pozitivan na hormonske receptore, HER2 negativan – najčešći je oblik bolesti i predstavlja skoro 70% svih slučajeva raka dojke u SAD.

Doktorka Ketrin Eliot, direktorica istraživanja u “Cancer Research UK” kazala je da su “početni rezultati istraživanja obećavajući”. „Kombinacija ribocicliba i hormonske terapije mogla bi da pruži novu opciju liječenja za osobe sa ovom vrstom raka dojke u ranoj fazi, smanjujući rizik od povratka bolesti i poboljšavajući preživljavanje.