Knežević posjetio Zimovnik: Da na ovom mjestu pokažemo mnogo više jedinstva i solidarnosti kao Crnogorci i kao Srbi

Knežević posjetio Zimovnik: Da na ovom mjestu pokažemo mnogo više jedinstva i solidarnosti kao Crnogorci i kao Srbi

Zbog uspomene na ono što je Vladika Petar I Petrović Njegoš uradio u onim teškim vremenima za Crnu Goru i crnogorski narod koji je bio pod okupacijom, trebalo bi da na ovom mjestu pokažemo mnogo više jedinstva i solidarnosti kao Crnogorci i kao Srbi, kao građani Crne Gore, jer ovaj dio naše istorije propada iako je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, saopštio je predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević prilikom posjete Zimovniku (Vladičina kula) Vladike Petra I Petrovića Njegoša na Karuču.

Iz ZBCG je saopšteno da je Knežević „tom prilikom podsjetio koliko je važno obnoviti ovo zdanje i zaštititi ga od dalje devastacije“.

Knežević je istakao da ovo više nije političko pitanje, već ljudski odnos prema našoj istoriji.

„Apelovao je na sve Srbe i Crnogorce, ali i na sve ljude dobre volje da se osnuje jedan fond iz kojeg bi se restaurirao ovaj spomenik kulture, ali i mnogi dugi spomenici, kao što je Žabljak Crnojevića koji je bio prestonica dinastije Crnojevića nakon pada Skadra i nakon najezde Turaka na ondašnju srednjevjekovnu Zetu“, piše u saopštenju ZBCG.

Knežević je poručio da ovo nema veze sa politikom.

„Ovo bi trebalo da bude obaveza svih nas, a možda je i sramota mnogih u Crnoj Gori, što smo dozvolili da se ovakav jedan spomenik kulture, jedna uspomena na ona teška vremena u kojima je Vladika Petar I Petrović Njegoš mirio Crnogorce kletvom i molitvom, sačuva u svom autentičnom obliku, ali i da se privede namjeni, pošto smo stalno dobijali informacije da ne znaju kako da se ovaj objekat privede namjeni. Ovo je moj apel i moja želja, da ovo bude mjesto okupljanja ne samo turista, jer čini mi se da turisti bolje znaju gdje se nalazi Karuč nego mi koji živimo u Crnoj Gori. Želim da kroz ovakvu jednu akciju oživimo one najljepše djelove naše istorije. I samo ako poštujemo našu zajedničku istoriju i kulturnu baštinu možemo da idemo naprijed i da gradimo budućnost Crne Gore“, zaključio je Knežević.