Nepravilnosti na biračkim mjestima

Nepravilnosti na biračkim mjestima

Prema navodima CEMI-ja jedna građanka je prijavila da je nakon što je dala ličnu kartu, član BO na BM Studentski dom u Podgorici podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane.

Jedan listić proglašen je nevažećim u baru nakon što je član biračkog odbora primijetio da je glasač fotografisao listić.

Zabilježeno je i da na više biračkih mjesta nije obezbijeđen adekvatan prilaz osobama sa invaliditetom. 

Kako javljaju posmatrači CDT-a, prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK.

Takođe, na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju, javljaju posmatrači CEMI-ja. Policija je izašla na biračko mjesto.

Na biračkom mjestu bu OŠ „Meksiko“ nepoznata osoba fotografisala je tablice automobila ispred BM, javlja CEMI, a nakon toga je postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim napustila biračko mjesto.

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

„Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta“, naveli su iz CeMI-ja.u Nikšiću – MZ Dragova luka, na biračkom mjestu 17 član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača od samog početka glasanja.

izvor Rtcg