Njemačka otvorila istragu o eksplozijama na „Nordijskim tokovima“

Njemačka otvorila istragu o eksplozijama na „Nordijskim tokovima“

Njemačko tužilaštvo je u ponedeljak počelo istragu o navodnoj sabotaži dva gasovoda izgrađena za snabdijevanje Njemačke ruskim gasom po dnu Baltičkog mora, piše Asošiejted pres.

Njemačko savjezno tužilaštvo, koje istražuje slučajeve nacionalne bezbjednosti, saopštilo je da je otvorilo istragu protiv nepoznatih lica pod sumnjom za namjernu eksploziju gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 i protivustavnu sabotažu.

Tužioci su rekli da postoji dovoljno dokaza da su cjevovodi oštećeni u najmanje dvije namjerne eksplozije, a cilj njihove istrage je da se pomogne u identifikaciji počinioca ili izvršilaca i mogućeg motiva.

Njemačka istraga teče paralelno sa istragom u Švedskoj. Prošle nedjelje, tužilac je rekao da su na licu mijesta zaplenjeni dokazi.

Tužilaštvo je saopštilo da je razlog njihove umešanosti i to što bi napad na energente mogao da utiče na spoljnu i unutrašnju bezbednost Nemačke.

Njemačke vlasti saopštile su u nedelju da su dva nemačka čamca otišla u područje curenja da saznaju šta se dogodilo.

Ranije je objavljeno da je Švedska odbila da podijeli sa Rusijom rezultate svoje istrage o navodnoj sabotaži gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.