Njemačka i Francuska zajednički su se usprotivile zabrani ulaska svih Rusa u EU

Njemačka i Francuska zajednički su se usprotivile zabrani ulaska svih Rusa u EU

Vlade Njemačke i Francuske zajednički su se usprotivile zabrani izdavanja viza za ulazak u EU za sve Ruse.

Oni su relevantan stav izneli ministrima drugih zemalja EU, koji se sastaju u Pragu 30. i 31. avgusta, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na Cajt.

„Moramo da razmislimo o pametnim načinima da iskoristimo važnu polugu izdavanja viza“, kaže se u dokumentu.

Prema Berlinu i Parizu, prijave ruskih državljana treba pažljivo proveriti da li postoje mogući bezbednosni rizici. U isto vreme, tvrde oni, ne treba potcenjivati uticaj direktnog iskustva života u demokratskim zemljama, posebno na buduće generacije.

„Naša vizna politika treba da odražava ovo i da nastavi da dozvoljava lične kontakte u EU sa ruskim građanima koji nisu povezani sa ruskom vladom“, navodi se u stavu vlada.

Stoga Nemačka i Francuska žele da zadrže pravni okvir koji omogućava studentima, umetnicima, naučnicima i profesionalcima, posebno, ulazak u EU – bez obzira na to da li se mogu suočiti sa političkim progonom.

Osim toga, upozoravaju da u slučaju zabrane viza može doći do takozvanih efekata „ujedinjavanja oko zastave“. To znači da su građani ponekad skloni da se ujedine u podršci svojoj vlasti pred napadima i provokacijama spolja.

Austrija je takođe potvrdila da se protivi zabrani ulaska ruskim državljanima.

„Ne bi trebalo da izbacimo bebu sa vodom za kupanje, opšta zabrana viza za ruske građane bi u potpunosti prekinula poslednje kontakte sa ruskim civilnim društvom“, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

„Bilo bi apsurdno blokirati put ka Zapadu kritičnim glasovima u Rusiji upravo sada“, dodao je on.

Podsetimo, prema rečima šefa spoljnopolitičkog odeljenja Evropske unije Žozepa Borela, ministri spoljnih poslova EU mogu da se dogovore o izvesnoj modifikaciji sadašnjih pravila za izdavanje viza građanima Rusije.

Ranije je postalo poznato da je Češka kao kompromisnu ​​opciju iznela predlog za suspenziju viznog sporazuma sa Ruskom Federacijom. Ovaj korak podrazumeva povećanje takse za vizu sa 35 na 80 evra, kao i povećanje vremena za obradu zahteva za vizu i broja dokumenata potrebnih za to.

Baltičke države, Poljska i Finska aktivno se zalažu za potpunu suspenziju izdavanja viza građanima Rusije u EU. Umesto toga, Nemačka, zemlje južne Evrope zavisne od turizma i visoki diplomata EU Žozep Borel protivili su se takvom potezu.

Pročitajte i: Evropa bez Rusa: kako ubediti države EU da zatvore granicu za ruske građane.