Sistemi u automobilima za bezbjednost pešaka u vozilu se bore da vide u mraku

Sistemi u automobilima za bezbjednost pešaka u vozilu se bore da vide u mraku

Mnogi sistemi automatskog kočenja koje proizvođači automobila koriste da spreče vozila da udare pešake ne funkcionišu dobro u mraku, pokazuju rezultati testova koje je u utorak objavio američki neprofitni institut za osiguranje za bezbednost na putevima.

Grupacija, koju podržava industrija osiguranja, saopštila je da je 12 od 23 limuzina, srednjih SUV-ova i malih kamiona koje je procijenila dobila „osnovnu” ocenu ili uopšte nije dobila kredit, jer nisu uspeli da otkriju ili uspore adekvatno za lažnog pešaka u noćnim testovima . Oko tri četvrtine smrtnih slučajeva pešaka dešava se noću, saopštio je IIHS.

Počevši od modelske godine 2023, IIHS će zahtevati da vozila dobiju „superiornu” ili „naprednu” ocenu na novom noćnom testu otkrivanja pešaka da bi dobila ocenu „Najbolji izbor za bezbednost +” od organizacije. Proizvođači automobila teže vrhunskim ocenama od IIHS-a, kao što to čine i od Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja na autoputevima SAD.

IIHS se fokusira na tehnologiju otkrivanja pešaka jer broj smrtnih slučajeva u kojima su ljudi pešaci udarila vozila naglo raste na američkim autoputevima. Smrtni slučajevi pešaka porasli su u 2021. na 7.342 smrtna slučaja, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu i povećanje od 80% u odnosu na najnižu tačku iz 2009. godine, prema federalnim podacima.

Još uvek ne postoji vladin test ili standard performansi za sisteme automatskog kočenja koji detektuju pešake. I ne postoji savezni zahtev za noćno testiranje takvih sistema, rekao je predsednik IIHS Dejvid Harki.

IIHS je otkrio velike varijacije u performansama sistema kako između konkurentskih proizvođača automobila tako i između različitih modela koje prodaje isti proizvođač automobila.

Pathfinder kompanije Nissan Motor Co (7201.T) 2022 je ocenjen kao „superiorni“, dok je Altima limuzina kompanije dobila „bez kredita“ na IIHS testovima.

Nissan je u saopštenju naveo da „još uvek procenjuje rezultate poslednjeg IIHS testiranja, uključujući razliku u rezultatima u kombinaciji sa performansama opremljenih farova“.

Volksvagen (VOVG_p.DE) je u saopštenju naveo da vozila koja je IIHS testirao koriste samo radar.

„Uvjereni smo da bi sledeće verzije Atlasa, Atlas Cross Sporta i Tiguana trebalo da rade bolje jer spajaju senzore kamere i radara i nadamo se da će postići naprednu ocijenu.

Toiota (7203.T) je saopštila da njen pikap Tacoma, koji je dobio ocijenu „bez kredita“ na IIHS testu, nije opremljen sistemom koji može da detektuje pešake noću. Toiota Highlander i Camri su dobili „superiorne” ocene i imaju napredniju tehnologiju detekcije pešaka. Toiota nije komentarisala IIHS metod testiranja.

Ford (F.N) i Dženeral motors (GM.N) nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Osam od 12 vozila koja su zaradila niske, „osnovne“ ili „bez kreditne“ ocene na noćnom testu imalo je sisteme koji su zaradili „superiorne“ ili „napredne“ ocene na dnevnom testiranju, saopštio je IIHS.

IIHS koristi svoje testove da podstakne proizvođače automobila da poboljšaju performanse sistema za automatsko kočenje, ali Harki kaže da je porast smrtnih slučajeva pešaka vođen više faktora, uključujući brzinu vozila, ponašanje pešaka i sve veći udeo većih, težih i viših kamiona i terenci.