Neizvodljiv rad u popodnevnoj smjeni: U zaostalim specijalnim predmetima i dalje nema ko da sudi

Neizvodljiv rad u popodnevnoj smjeni: U zaostalim specijalnim predmetima i dalje nema ko da sudi

Ni tri mjeseca od kako je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić na sjednica Sudskog savjeta obavijestio članove tog tijela da u sudu kojim rukovodi postoji zaostatak u 138 predmeta u specijalnom odjeljenju, do čega je došlo usljed nedovoljnog broja sudija i velikog priliva predmeta, ali i usljed nedostatka prostornih kapaciteta, još nije pronađen način na koji bi se to pitanje riješilo.

Novoizabrani ministar pravde Andrej Milović je odmah po stupanju na tu funkciju uputio dopis Višem sudu u kojem predlaže da sudije rade i u popodnevnoj smjeni kako bi se smanjio zaostatak u 138 specijalnih predmeta, nakon čega je uslijedio i odgovor iz Višeg suda, piše Dan.

Sudije Višeg suda su se izjasnile tim povodom i zaključile da je rad u popodnevnoj smjeni neizvodljiv zbog niza faktora koji na to utiču.

Ovom je prethodilo odbijanje njihovih kolega iz Vrhovnog suda i Apelacionog suda da postupaju u ovim predmetima.

“Odgovor ministru pravde Andreju Miloviću dostavljen je u ostavljenom roku, a uz njega su priložena mišljenja svih sudija specijalnog odjeljenja o mogućnosti organizacije rada u dvije smjene. Sudije su se izjasnile uglavnom u pravcu toga da bi ovakav rad bio tehnički teško izvodljiv jer bi zahtijevao dvokratni rad i drugih državnih organa, u prvom redu tužilaštva i službe obezbjeđenja. Značajni prekovremeni rad zaposlenih koji nisu direktno vezani za suđenje, posebno imajući u vidu da u vijećima postupaju i sudije koje nisu iz specijalnog odjeljenja, morao bi biti angažovan i u odnosu na iste, čime bi poremetili svoj rad u svojim primarnim odjeljenjima”, kazala je za Dan Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću u podgoričkom Višem sudu.

Prema nezvaničnim podacima, najmanje 14 okrivljenih protiv kojih se vodi sudski postupak u predmetima organizovanog kriminala i korupcije izaći će iz pritvora do Nove godine, jer nisu donijete pravosnažne presude u roku od tri godine.

U specijalnim vijećima postupaju i sudije koje nisu iz specijalnog odjeljenja, a koje bi tim angažmanom poremetile rad u svojim primarnim odjeljenjima.