Zemljotres magnitude 6,9 stepeni pogodio jug Filipina

Zemljotres magnitude 6,9 stepeni pogodio jug Filipina

Zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale dogodio se u ponjedeljak ujutru po lokalnom vremenu kod obale južnih Filipina, saopštio je Američki institut za geofiziku (USGS) i dodao da je to najnoviji u nizu snažnih seizmičkih potresa koji su tokom vikenda pogodile to područje.

Zemljotres se dogodio nešto prije 4.00 po lokalnom vremenu, na dubini od 30 kilometara, oko 72 kilometara sjeveroistočno od mjesta Hinatuan, koje se nalazi na ostrvu Mindanao.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da nema rizika od cunamija. Nema izvještaja o žrtvama i pričinjenoj šteti.

Poslije prvog potresa, dogodio se još jedan zemljotres jačine 5,4 u istoj oblasti na dubini od 43 kilometra.

U subotu je zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali praćen nekoliko velikih naknadnih potresa pogodio ostrvo Mindanao, gdje su dvije osobe poginule, a četiri su povrijeđene.

Zemljotres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale se već dogodio u ovom regionu 17. novembra i tada je devet osoba poginulo.

Potresi se svakodnevno dešavaju na Filipinima, jer se arhipelag nalazi na pacifičkom Vatrenom prstenu, zoni intenzivne seizmičke i vulkanske aktivnosti. Većina tih zemljotresa je veoma slaba.