Na Kosovu je skandal zbog grupnog silovanja 11-godišnje djevojčice

Na Kosovu je skandal zbog grupnog silovanja 11-godišnje djevojčice

Na delimično priznatom Kosovu, slučaj silovanja 11-godišnje djevojčice od strane petorice muškaraca u prestonici Prištini nastavlja se četvrti dan, usled čega su načelnik kazneno-popravne službe i policija izgubili funkcije.

Silovanje se dogodilo prošle subote, ali je prvi put prijavljeno u nedelju. Kako je saopštila policija, devojčica je odvedena u kuću gde ju je seksualno napalo do pet muškaraca.

Policija je kasnije najavila hapšenje svih pet osumnjičenih, među kojima i troje maloletnika. Jedan od njih je, kako se ispostavilo, imao devet osuda, drugi je na društvenim mrežama postavljao fotografije i video snimke sa oružjem za rep muziku.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Jelal Svechlia, predsjednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti osudili su zločin. Šef državne policije Samedin Mehmeti i šef kazneno-popravne službe Ali Gaši podneli su ostavke.

Nevladine organizacije za ljudska prava održale su u sredu protest protiv nasilja nad ženama u Prištini, gde je nekoliko hiljada ljudi skandiralo parole „Zaštitite žene i djevojčice”, „Obrazujte dječake” i „Okrivite državu”.

Branitelji ljudskih prava su skrenuli pažnju na činjenicu da na Kosovu više od 70% silovanja uključuje maloljetnice. Istovremeno, policija tvrdi da je ove godine u odnosu na 2021. smanjen broj slučajeva silovanja.

Na Kosovu je za silovanje zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora, a ako je žrtva maloljetna, od pet do 20 godina.