Zelenski je pozvao EU da blokira sve ruske državne kanale

Zelenski je pozvao EU da blokira sve ruske državne kanale

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu države Evropske unije da zabrane ruske državne medije i propagandiste na svojoj teritoriji.

Kako prenosi Rojters, Zelenski je to rekao tokom govora na Forumu 2000 u Pragu.

„Nijedan ruski propagandni diler ne bi trebalo da ostane na teritoriji EU. Nijednom ruskom državnom TV kanalu ne bi trebalo dozvoliti da nastavi sa radom na teritoriji EU“, rekao je on.

Podsjetimo, početkom marta, odlukom Savjeta EU, Evropska unija je odmah zabranila rad ruskih propagandnih TV kanala RT/Russia Todai i Sputnjik. Zatim su ovu listu dopunili Rossiia24, TV centar International i RTR Planeta.

U martu je Evropski sud pravde odbio francusku podružnicu RT France da suspenduje sankcije. Krajem maja, holandski novinari podneli su tužbu u kojoj osporavaju sankcije protiv RT i Sputnjika.

Uprkos sankcijama, ruski propagandni kanal RT napravio je više od deset kopija svojih sajtova na drugim jezicima kako bi izbegao ograničenja.

Pored toga, Rusija je pronašla nove načine da širi svoje dezinformacije nakon što je njena invazija na Ukrajinu dovela do toga da je Evropska unija blokirala RT i Sputnjik, dva glavna propagandna kanala Kremlja.

U tom kontekstu, Njemačka i Francuska žele da Evropska unija koristi „kreativne načine“ za širenje nezavisnih informacija unutar Rusije kako bi se suprotstavila propagandi Kremlja.