Na granici Srbije i Kosova stupila su na snagu nova pravila o prelasku granice

Na granici Srbije i Kosova stupila su na snagu nova pravila o prelasku granice

Stanovnici delimično priznatog Kosova prvi put su u četvrtak, 1. septembra, mogli slobodno da uđu na teritoriju Srbije, koristeći lične karte koje je izdala Republika Kosovo.

Ranije su Kosovarima na granici Srbije izdavani drugi, srpski ulazno-izlazni dokumenti, koji su trebali da zamene kosovske. Poslije 11 godina ovakve prakse, Beograd je otkazao ovu proceduru nakon sporazuma postignutih sa Prištinom uz posredovanje EU.

Srbija je do sada, na osnovu Briselskog sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, izdavala dokumenta za ulazak/izlazak građanima Kosova u poslednjih jedanaest godina, zamenjujući njihove lične karte.

Zauzvrat, kosovske vlasti su otkazale planirano izdavanje kosovskih dokumenata za nosioce srpskih pasoša koji ulaze na Kosovo.

Sprovođenje ove procedure trebalo je da počne 1. avgusta, ali su 31. jula na severu Kosova podignute barikade kako bi se blokirali putevi koji vode ka kontrolnim punktovima Jarinje i Brnjak kako bi se sprečilo kosovske vlasti da sprovedu svoju odluku.

Potom je Kosovo ovu odluku odložilo za 30 dana, a 27. avgusta, posle pregovora uz učešće evropskih i američkih posrednika, ukinulo. Tako je postignut dogovor o ličnim kartama, ali postoji još jedna odluka kosovske vlade koja nije usaglašena.

Kosovo 1. septembra počinje proces preregistracije automobila sa srpskim tablicama uz nazive gradova na Republiku Kosovo, RKS, registarske tablice. Ovaj proces bi trebalo da traje dva meseca, a Evropska unija i SAD očekuju da će se i po ovom pitanju naći kompromisno rešenje.

Smatra se da u opštinama severnog Kosova sa srpskim stanovništvom ima oko 10.000 automobila sa srpskim registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) itd. Ove registarske tablice su ukinute u opštinama južno od Ibra pre desetak godina, takođe na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Za zvanični Beograd, kako je izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, prihvatljivo rešenje bi bilo uvođenje takozvanih neutralnih brojeva, što Kosovo odbija.