Četiri milicionera ubijena u napadima odmazde na jugu Iraka

Četiri milicionera ubijena u napadima odmazde na jugu Iraka

Četiri militanata ubijena su u napadima odmazde između rivalskih šiitskih milicijskih grupa u južnom Iraku, saopštila su u četvrtak dva bezbednosna zvaničnika, nakon što su nasilni sukobi u Bagdadu doveli zemlju na ivicu uličnog rata.

Iračke snage bezbjednosti brzo su raspoređene u gradu Basri na jugu zemlje bogatom naftom kako bi obuzdale nasilje koje je izbilo preko noći između naoružane frakcije moćnog sveštenika Muktade al-Sadra i paravojne grupe Asaib Ahl al-Hak, koju predvodi ključna iransko- podržanog rivala.

Dvojica milicionera iz al-Sadrove grupe Saraja Salam i još dvojica iz AAH-a ubijeni su u napadima sisa za zub, rekli su zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašćeni da obaveštavaju medije. Detalji napada nisu odmah bili jasni i postojali su oprečni izveštaji.

Napadi su usledili nakon sukoba u zoni vlade Bagdada između Al Sadrovih lojalista i iračkih snaga bezbednosti u kojima je najmanje 30 ljudi poginulo, a preko 400 ranjeno. Oružana neprijateljstva okončana su u utorak kada je al-Sadr pozvao svoje sledbenike da se povuku.

Prijetnja novih sukoba prijeti jer političko rivalstvo između al-Sadra i njegovih rivala koje podržava Iran u bloku Koordinacionog okvira, koji uključuje lidera AAH-a, Kajsa al-Kazalija, nije riješeno.

Oba tabora se ne slažu oko odgovarajućeg mehanizma za raspuštanje parlamenta i održavanja prevremenih izbora, ključnih zahtjeva al-Sadra. Njegova stranka je pobjedila na saveznim izborima 2021, ali nije uspela da postigne kvorum za glasanje u vladi koja je isključila njegove rivale naklonjene Iranu.

Sjednica Vrhovnog suda na kojoj se odlučuje o tome da li pravosuđe može da raspusti parlament, na zahtev al-Sadra, odložena je za sledeću sredu. Očekuje se da će negativna presuda izazvati reakciju svještenika.

Za sada se čini da su tenzije prešle iz Bagdada u južne većinske šiitske provincije u kojima je državni autoritet oslabljen. Saraja Salam i AAH su godinama angažovani u osvetničkim napadima. Sukobi u Bagdadu doveli su do nedavnog rasplamsavanja kada su al-Sadrove milicije napale kancelarije AAH-a.

U znak odmazde, AAH je napao al-Sadrove milicije i bitka je usledila nekoliko sati tokom cele noći. Do četvrtka ujutro, guverner Basre, Asad al-Eidani, rekao je da je mir ponovo uspostavljen.

Al-Sadrov predstavnik koji se zove na Tviteru Salah Mohamed al-Iraki izveo je lični napad na Hazalija nakon svađa, nazivajući njegove milicije „besnim psima“.

Khazali je kasnije poručio svojim sledbenicima da ne budu provocirani komentarima i da AAH zatvori svoje kancelarije do daljnjeg.