Mnogi stranci poginuli u stampedu za Noć vještica

Mnogi stranci poginuli u stampedu za Noć vještica

Južnokorejski predsjednik proglasio je nedjelju dana žalosti širom zemlje nakon smrtonosnog stampeda tokom proslave Noći veštica u Seulu u subotu uveče, u kojem je živote odnelo više od 150 ljudi, uključujući najmanje 19 stranaca iz više država.

Najmanje tri državljana Rusije su poginula u gužvi, potvrdila je u nedelju moskovska ambasada u Seulu. Raniji izveštaji sugerisali su da je još jedna Ruskinja hospitalizovana sa povredama.

Kina je takođe saopštila da su tri njena državljana izgubila život u tragediji. Kineska ambasada je saopštila da je „aktivirala mehanizam za hitne slučajeve“ kako bi pružila pomoć svim Kinezima koji su povređeni ili možda traže pomoć.

Vlasti u Seulu su takođe identifikovale nekoliko žrtava iz Irana, Uzbekistana i Norveške, a novinska agencija Jonhap izveštava da je među poginulima najmanje 19 stranaca.

Prema podacima vatrogasnih vlasti, u nedelju u 9 sati ujutru, broj poginulih je 151 osoba, a još 82 su povređene. Većina žrtava bili su kasni tinejdžeri ili mladi u 20-im godinama.

„To je zaista užasno“, rekao je predsjednik Ioon Suk-ieol u nedelju, nazvavši stampedo „tragedijom i katastrofa nikada nije trebalo da se dogodi“.

Tragedija se odigrala u subotu u poznatom kvartu noćnog života u Seulu, kada se oko 100.000 ljudi okupilo u toj oblasti na kasnonoćnim proslavama Noći veštica. Prema rečima očevidaca, stampedo se dogodio nakon što se masa gurnula u usku sporednu uličicu, ali vlasti tek treba da utvrde tačan sled događaja.

Predsjednik Ioon je obećao da će vlasti „istražiti uzrok nesreće i napraviti fundamentalna poboljšanja kako se slične nesreće ne bi ponovile u budućnosti“.