Mesi je ispred Ronalda sa novom prekretnicom

Mesi je ispred Ronalda sa novom prekretnicom

Pobjedonosni gol Lionela Mesija za Pari Sen Žermen protiv Liona u nedelju nije doneo njegovom timu tri boda u trci za krunu Lige 1, već ga je takođe gurnuo ispred dugogodišnjeg rivala Kristijana Ronalda za najveći broj golova bez penala u njihove karijere.

Mesi je oduševio PSŽ u nedeljnom okršaju sa njihovim francuskim neprijateljima, jer je pronašao leđa u mreži nakon dobrog rada Nejmara da postavi argentinsku ikonu.

Štrajk znači da je Mesi sada postigao 672 gola bez penala u karijeri, jedan više od Ronalda i 150 utakmica manje.

Ronaldove napore da održi korak sa Mesijem omeli su nesrećni početak sezone u Mančester junajtedu, gde je samo jednom našao leđa u mreži – penalom – u svojih osam nastupa u svim takmičenjima.

Zanimljivo je da dva najveća strelca svoje generacije imaju skoro identične rezultate do ovog trenutka u svojim karijerama. Mesi je u dosadašnjoj klupskoj karijeri postigao 700 golova (uključujući penale), a Ronaldo je samo jedan zaostao sa 699 ​​golova.

Međutim, Ronaldo se i dalje može pohvaliti da je najveća prijetnja golovima u istoriji međunarodnog fudbala, pošto je postigao 117 golova u 189 utakmica za Portugal.

Mesi, u međuvremenu, zaostaje sa 86 golova u dosadašnja 162 nastupa za Argentinu.

Rekord postignutih golova (bez penala) između ovog para bi mogao da bude onaj koji menja ruke u nekoliko navrata tokom predstojeće sezone, a posebno ako se Ronaldo vrati u startnu postavu Mančester junajteda.

Novi holandski trener Erik ten Hag izgleda da je signalizirao da ne vidi portugalsku superzvezdu kao sastavni deo njegove prve izborne startne postave na Old Trafordu.

Poređenja radi, Mesi ostaje sastavni kotačić u PSŽ-u, ali nedavna statistika koju su iznela oba igrača izgleda sugeriše da je njihov napredni uzrast donekle otupio njihovu golgetersku veštinu – s tim da je Mesijev trenutni boravak u PSŽ-u daleko najmanje efikasan u njegovoj karijeri u ulozi za postizanje golova.

Zaista, i Mesi i Ronaldo su u senci sve većih pretnji golovima u njima i oko njih.

Francuz Kilijan Mbape, koji je jedan od Mesijevih partnera u napadu u PSŽ-u, postigao je 10 golova u 9 nastupa ove sezone – a u plavoj polovini Mančestera, Erling Haland je uživao u senzacionalnom početku svoje karijere u Mančester Sitiju i postigao 14 golova. u svojih 10 dosadašnjih startova.

Ostaje da se vidi da li Mesi i Ronaldo mogu da oponašaju ove brojke, ali to sigurno neće sprečiti ozloglašeni ambiciozni par da pokuša.