Dolazak bivšeg kralja Huana Karlosa na kraljičinu sahranu izaziva prezir sa španske levice

Dolazak bivšeg kralja Huana Karlosa na kraljičinu sahranu izaziva prezir sa španske levice

Prisustvo osramoćenog bivšeg španskog kralja Huana Karlosa na državnoj sahrani britanske kraljice Elizabete izazvalo je kritike kod kuće, a jedna politička partija ga je nazvala „zločincem u bekstvu“.

Zvaničnu delegaciju Španije predvode kralj Felipe i njegova supruga kraljica Leticija. Felipe je došao na tron kada je njegov otac abdicirao 2014. godine usred niza skandala.

Ali Huan Karlos, koji je bio u srodstvu sa pokojnom kraljicom Elizabetom, dobio je privatni poziv da prisustvuje, potvrdio je izvor iz britanske vlade.

Njegovo prisustvo zajedno sa zvaničnom delegacijom Španije podiglo je obrve pošto sada živi u egzilu u Abu Dabiju.

U nedelju su Huan Karlos (84) i njegova otuđena supruga kraljica Sofija fotografisani na prijemu u Bakingemskoj palati u Londonu.

Špansko kraljevsko domaćinstvo saopštilo je da će Sofija, koja još uvek živi u Španiji, otputovati u London sa kraljem i kraljicom, ali će umesto da im se pridruži u ambasadi Španije, ostati u istom hotelu kao i njen suprug Huan Karlos „iz logističkih i organizacionih razloga“. .

Izvor iz španske vlade rekao je Rojtersu da je špansko kraljevsko domaćinstvo vodilo aranžmane za sahranu kraljice Elizabete. „Prepustili smo ih tome“, rekao je izvor.

Nekada poštovan zbog svoje uloge u tranziciji Španije ka demokratiji, popularnost Huana Karlosa drastično je pala usred finansijskih skandala i gađenja javnosti zbog putovanja u Afriku u lov na slonove.

Španski tužioci su istraživali navode o prevari u Španiji i Švajcarskoj, ali je istraga odustala zbog nedovoljnih dokaza i zastarelosti. Huan Karlos je odbio da komentariše različite optužbe za nepravde.

Međutim, i dalje bi mogao da se suoči sa suđenjem u Britaniji u slučaju uznemiravanja koji je protiv njega pokrenula njegova bivša ljubavnica Korina cu Sajn-Vitgenštajn. On je negirao optužbe.

Ljevičarski Unidas Podemos, mlađa stranka u koalicionoj vladi Španije, kritikovala je prisustvo bivšeg kralja na sahrani.

„Pozivanje kriminalca koji je u bekstvu na državnu sahranu pokazuje vam šta je monarhija u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španiji“, rekao je portparol Podemosa Pablo Ečenik na konferenciji za novinare prošle nedelje.

Herardo Pizarelo, član španskog parlamenta koji predstavlja Podemosovu katalonsku stranku En Comu Podem, rekao je za španski novinski sajt El Debate da su monarhije „zastarele i anahrone“. On je u govoru u španskom Kongresu u ponedeljak dodao: „Dosta je obmanjivanja ljudi bajkama o monarhiji (britanskoj i španskoj), oko njih je mnogo crnačke istorije.

Huan Karlos i kraljica Elizabeta bili su u srodstvu jer su obojica bili pra-pra-praunuci britanske kraljice Viktorije.