Lavrov je potvrdio saglasnost Ruske Federacije za misiju IAEA

Lavrov je potvrdio saglasnost Ruske Federacije za misiju IAEA

Ministri spoljnih poslova Francuske i Rusije Katarina Kolona i Sergej Lavrov održali su u utorak telefonski razgovor posvećen prije svega Zaporoškoj nuklearnoj elektrani koju su zauzeli rusi, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na poruku Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Šef francuskog spoljnopolitičkog resora je u razgovoru sa Lavrovom istakao rizike koje zauzimanje ZNPP od strane ruskih snaga predstavlja za nuklearnu bezbednost i izrazio podršku brzom razmeštanju misije IAEA.

(Francuska) je primila k znanju potvrdu načelnog dogovora koju je dala Rusija po ovom pitanju, kao i njenu posvećenost da se uzdrži od bilo kakvih akcija koje bi mogle da ugroze bezbednost ove misije“, navodi se u saopštenju.

Kolumna je podsjetila i na odlučnu želju Francuske da nastavi da podržava Ukrajinu pred „nezakonitom i neopravdanom prirodom ruske agresije“.

Nekoliko dana ranije, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom pristao da pošalje misiju IAEA u Zaporošku NE.

Rusija odbija da se povinuje pozivima Ukrajine i svetske zajednice da demilitarizuje nuklearnu elektranu, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Ujedinjene nacije su spremne da iz Kijeva olakšaju posetu inspektora IAEA Zaporožju, ali je Ruska Federacija ranije izjavila da je svaka misija koja bi prošla kroz glavni grad Ukrajine previše opasna.