“Kotorska pašta”: Uz ZVUKE hora „Nikola Đurković“ i klape „Incanto“ predstavljene gastronomske delicije grada

“Kotorska pašta”: Uz ZVUKE hora „Nikola Đurković“ i klape „Incanto“ predstavljene gastronomske delicije grada

Uz veliki broj posjetilaca i zvuke Gradskog hora „Nikola Đurković“ i klape „Incanto“, predstavljene su slatke gastronomske delicije grada Kotora čiji recepti se njeguju vjekovima unazad.

Kotor je poznat po svojoj jedinstvenoj kombinaciji kulturne baštine i izvrsne kuhinje što ga čini jednistvenim i konkurentnim u odnosu na ostale primorske gradove, poručila je Načelnica sektora za istraživačku, izdavačku djelatnost i komunikacije Turističke organizacije Kotora Emilija Radulović , koja je bila moderator programa.

Kako je navedeno na početku brošure, u priči o kotorskoj gastromoniji autorke Vlaste Mandić , gastronomski indentitet Boke Kotorske stvarao se od recepata najrazličitijeg porijekla kroz kontakte sa različitim narodima koji su dolazili, odlazili, ostajali i asimilirali se sa domaćim stanovništvom.

„Gastronomija je značajan aspekt kulture življenja koja razvijala se pod uticajem raznih kultura i prilika. U toj gastronomskoj kombinaciji stvorile su se razne slane delicije, morske delicije, domaće mušulje, a od slatkih delicija najpoznatije su Dobrotska torta i Kotorska pašta”, rekla je Radulović.

O Dobrotskoj torti, „kraljici bokeljske trpeze“ govorila je profesorica književnosti u penziji Nadežda -Nada Radović , poznata po izradi Dobrotske čipke i Dobrotske torte. Ona je tom prilikom kazala da se ona priprema prema starim receptima koji se prenose s generacije na generaciju. Govoreći o toj deliciji, Nadežda je kazala da je svaka porodica u Dobroti imala svoj recept, te se podsjetila nedavno preminule sugrađanke Dragane Knežević.

“Ove godine manifestacija se održava jedanaesti put za redom, a prvi put nakon odlaska naše drage Dragane Knežević. Ona je mnogo uradila i trudila se da Kotorska pašta postane brend Kotora. U tome joj je pomogla Turistička organizacija grada Kotora kao i Opština Kotor. Dobili smo nešto što je posebno, a naše je. Pored toga, Dragana je pokrenula Risanske makarule, Stolivske bombone od koštanja i još mnogo toga”, kazala je ona.

Jedna od najvažnijih kotorskih delicija svakako je Kotorska pašta poznatija kao i krempita. Njen originalni recept predstavlja blago Kotora i kao takva ne može se svrstavati u obični desert – ona je simbol Kotora i povezanosti sa morem. Organizacija ove manifestacije u čast Kotorske pašte prilika je da se podsjeti na važnost očuvanja tradicionalnih specijaliteta. Željka Mračević je neko ko je od samog početka uključen u organizacije Kotorske pašte.

“Ovo je za nas izuzetno važna noć. Iskoristila bih priliku da kažem ko je sve učestvovao i izradi krempite za ovu manifestaciju: Radojka Drašković, Melita Krivokapić, Vijoleta Franović, Rajka Tasić i Vjera Vičić. One su ovoga puta meštrice od pašte, koje su za ovu priliku pripremile preko 1000 komada krempit” , navela je ona.

Nova predsjednica Mjesne zajednice Stari grad, dr Bruna Lončarević pojasnila je da nekada u Kotoru nije bilo poslastičarnice, kazala da su na prostoru tadašnjeg grada postojale pašticerije, otuda naziv Kotorska pašta.

“Zahvaljujem se svim učesnicima programa, svim ženama koje su se potrudile da ovako divno naprave krempite. Nadam se da ćemo i naredne godine obnoviti ovu manifestaciju”, rekla je ona.

Direktor Turističke organizacije opštine Kotor Jovan Ristić, kazao je da je postojala želja da se ne prekine divna tradicija koju je Dragana Knežević započela prije jedanaest godina.

“Tada je Kotorska pašta bila jedna lokalna delicija, malo zaboravljena i od strane onih gradova gdje se konzumirala. Dubrovčani su dolazili kod nas kako bi probali ovu poslasticu. Draganinim upornim radom Kotorska pašta je postala nezaobilazna ponuda u gotovo svim restoranima i kafeterijama u našem gradu ali i šire. Potrudićemo se da ova fešta traje, kako bi naše gastronomsko naslijeđe kao i svako drugo bilo očuvano, unaprijeđeno i sačuvano za generacije koje dolaze ”, poručio je Ristić.

Svim prisutnim poklonjene su knjige iz edicije „Nasljedje ukusa“, Dobrotska torta i Kotorska pašta, kao i originalni recept Kotorske pašte na našem i engleskom jeziku.

Knjiga je posvećena pok.Dragani Knežević sa željom da ova manifestacija ali i Kotorska pašta budu inspiracija svima koji su je poznavali.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Gradski hor “Nikola Đurković” i Kotora i lokalna klapa “Incanto”.Takodje, u okviru programa održan je i kviz o poznavanju kako ove kotorske delicije tako i same manifestacije, a kao poklon meštrice od kotorkse krempite dijelile su simbolične slatke poklone.

Inicijatorka izrade brošure je Anita Radovic iz TO Kotor.

Originalni recept sa postupkom pripreme ustupila je poznata meštrica kotorske pašte, Melita Krivokapić.