Kosovo se sprema da zvanično podnese zahtjev za članstvo u EU

Kosovo se sprema da zvanično podnese zahtjev za članstvo u EU

Kosovo se narednih dana sprema da zvanično podnese zahtjev za članstvo u EU, planirano kao signal evropskim prestonicama o ozbiljnim namerama Prištine da se reformiše i približi neophodnim kriterijumima, prenosi Politiko.

„Spremni smo da povedemo Kosovo na novoj putanji“, rekao je zamenik premijera Bersnik Bislimi u intervjuu za tu publikaciju, napominjući da EU „neće biti kompletan projekat bez Zapadnog Balkana“.

On je napomenuo da Kosovo vidi 2030. godinu kao početni ciljni horizont za pristupanje Evropskoj uniji.

Pet država članica EU – Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka i Španija – još ne priznaju nezavisnost Kosova. Prema Bislimijevim rečima, do donošenja odluka, položaj ovih prestonica može da se promeni. „Pošto je kretanje ka članstvu dug proces, verujemo da ćemo do tada moći da rešimo pitanja koja su sprečila ove zemlje da priznaju Kosovo i ovo pitanje će nestati“, rekao je potpredsednik Vlade.

On je napomenuo i da se nada bar delimičnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na osnovu najnovijih predloga Brisela, a čak i delimičan sporazum sa Beogradom će ići u prilog kretanju Kosova ka EU.